Gå till innehållet

Så hjälper du den hotade tornseglaren med bostad

Tornseglarna har minskat med över 50 procent sedan 1996. Det positiva är att vi vet vad en av huvudanledningarna är: bostadsbrist. Vi kan dock hjälpa dem, till exempel genom att bygga en tornseglarholk (ritning längst ned i artikeln).

Tornseglarnas ljusa tjut och snabba luftfärder hör sommaren till. Men de blir allt mer sällsynta. Mer än varannan tornseglare har försvunnit i Sverige sedan 1996. En av de största anledningarna till att tornseglarna har svårt att hitta bostäder numera är att dagens byggtekniker ofta gör det svårt för dem att bosätta sig i våra byggnader. De kan annars ofta häcka under exempelvis tegelpannor.

Om du har häckande tornseglare på tomten så kan du skatta dig lycklig. De ställer inte till med något bekymmer annat än att skapa sommarkänsla.

– En del fastighetsägare är negativt inställda till att ha fåglar inpå knuten, med hänvisning till att de förstör byggnader och utgör sanitära olägenheter. Tornseglare utgör inget hot. Tvärtom. De är utpräglade insektsätare och äter mängder med myggor, flugor och andra flygande småkryp, skriver Tornseglarprojektet på sin webbplats.

En av de som är engagerade i projektet sedan flera år är Daniel Stenberg. Han har också varit med som rådgivare åt ritningen som finns längst ned i artikeln. Han berättar att det är värt att sätta upp tornseglarholkar i alla miljöer där det finns högre byggnationer.

Tornseglare.

– Det behöver inte vara bostadshus utan alla sorters byggnader fungerar för detta ändamål. Dock behövs tålamod när det gäller att få besittning av holkarna, det kan ibland ta flera år innan positiva resultat kommer. Att det finns tornseglare i området där holkarna ska sitta är en fördel, då blir möjligheten större att de hittar de nya boplatserna.

På vissa håll spelas det upp tornseglarnas lockläte vid holkarna för att locka dem? Kan det rekommenderas?
– Ja, det är en bra idé! Detta ska speciellt göras om det är en ny plats för tornseglare, där de inte häckar sedan tidigare. Eftersom tornseglare är kolonihäckare lockas de till platser där det finns artfränder. En liten högtalare med bluetooth kopplad till din telefon eller dator fungerar alldeles utmärkt, placera högtalaren så nära de nya holkarna som möjligt och spela deras läten på repeat på så hög volym du bara vågar. Spela dem så ofta det går mellan mitten av juni till början av augusti och vid de tillfällen du ser tornseglare i luften.

Vad är annars viktigt att tänka på när man sätter upp tornseglarholkar?
– Höjden är viktig när det gäller tornseglare, minst 3 meter ovan mark men helst högre ska holkarna placeras. Väderstreck spelar mindre roll, men tänk på att tornseglare gärna vill ha fri inflygning mot holkarna, så inga träd eller större buskar framför holkarna. Att lägga in lite bomaterial i holkarna kan snabba på processen i att tornseglarna accepterar holken och direkt börjar häcka i den – lite dunfjädrar från en gammal kudde eller torra mindre växtdelar fungerar bra, men lägg inte in för mycket. Tornseglare bygger små bon.

När är bästa tiden att sätta upp tornseglarholkar?
– Tornseglarholkar kan man sätta upp året runt, det finns alltid ett nästa år för fåglarna att upptäcka holkarna.

Läs även:
• Naturpodden: Så här kan du hjälpa tornseglarna


Mer att läsa