Gå till innehållet

Kritik mot “förbättrad” hållbarhetsmärkning av palmolja

Palmoljeplantage. Arkivfoto: By Achmad Rabin Taim from Jakarta, Indonesia – P3260481, CC BY 2.0, Link

Indonesien planerar att uppdatera sin hållbarhetscertifieringen för palmolja. Men planerna får kritik för att vara otillräckliga och att de kan leda till fortsatt skogsskövling och markstölder från ursprungsbefolkningen.

Indonesia Sustainable Palm Oil (ISPO) lanserades 2011 av den Indonesiska regeringen för att förbättra palmoljans rykte. Men certifieringen har mött kritik under många år och i en rapport från Forest Peoples Programme 2017 rankades ISPO som den sämsta certifieringen av biobränsle och olja för konsumtion.

Nu har Indonesiens regering lanserat en planerad uppdatering av ISPO med målet att förbjuda urfolks mark från att omvandlas till oljepalmplantager. Nyhetssajten Mongabay rapporterar att uppdateringen grundas på ett system som enbart erkänner en bråkdel av urfolks mark och som inte heller skyddar så kallade sekundära skogar, som växt upp så pass mycket efter en avverkning att det är svårt att hitta spår av det i skogen. Dessa sekundära skogar utgör 43 miljoner hektar och är viktiga livsmiljöer för många arter och blir allt mer värdefulla ju äldre de blir. Sist men inte minst så saknas tillräcklig oberoende granskning av ISPO.

Kritiken mot ISPO-certifieringen kommer från Environmental Investigation Agency (EIA) i Storbritannien, samt dess indonesiska partner, Kaoem Telapak. De menar bland annat att 544 000 hektar av urfolks mark öppnas upp för att omvandlas till palmoljeplantage enligt ISPOs uppdaterade regler.

Enligt en analys av officiell data är 14 400 kvadratkilometer hektar naturskog i Indonesien godkänd för omvandling till palmoljeplantager i dagsläget och det dubbla är godkänt för att bli massaved. Det är ungefär fyra gånger Skånes yta.

Läs även:
”Grönt” flygbränsle hotar regnskogen
8 av 10 palmoljeplantager i Indonesien bryter mot regler
Orangutangers livsmiljöer blir palmoljeplantager – kända varumärken inblandade
Palmolja och importerat nötkött störst utsläppsbovar för svensk konsumtion

Källa: Mongabay

Mer att läsa