Gå till innehållet

WWF delade ut miljöpris och utsåg Årets pandabok

Arets miljöhjältar 2013 - från vänster Olivia Linander, Philipp Olsmeyer, Clara Lidström och Johanna Lakso. Foto: Ola Jennersten

Arets miljöhjältar 2013 – från vänster Olivia Linander, Philipp Olsmeyer, Clara Lidström och Johanna Lakso. Foto: Ola Jennersten

Igår delade Världsnaturfonen WWF ut priser till Årets miljöhjältar och det så kallade Jihdepriset för viktiga naturvårdsinsatser till minne av Elisabeth Jihde

Jihdepriset gick till kommunekologen Mats Rosenberg i Örebro som förvandlat soptippar och gammal industrimark till en oas för invånarna i Örebro. Området Oset, som vi skrivit mer om här, är nu ett litet naturreservat med häckande fåglar, groddammar och betesdjur. För sin insats får Mats Rosenberg 50 000 kronor ur Elisabeth Jihdes minnesfond. Mats farfars kusin är för övrigt en av Sveriges mest kända ornitologer genom tiderna – Erik Rosenberg, som också var verksam i Örebro-trakten och i just det område som Mats nu belönats för att ha restaurerat.

Årets miljöhjältar, som “gjort skillnad för miljön och inspirerat andra att bli grönare”, blev i år tre till antalet. Johanna Lakso och Olivia Linander har startat den nya ungdomsorganisation Push Sverige och bland annat tagit initiativ till Klimatskriket!

Årets pandabok: "Nordiska nätter". Foto: Felix Heintzenberg

Årets pandabok: “Nordiska nätter”. Foto: Felix Heintzenberg

Philipp Olsmeyer i Stockholm har genom sin ideella förening Trädgård på Spåret får stadsbor att komma närmare naturen och inspireras till stadsodling i Stockholm.

Den tredje miljöhjälten är Clara Lidström som driver bloggen Underbara Claras värld och inspirerar människor att göra miljöhandlingar i vardagen och att använda sin konsumentmakt till något gott.

Priset för Årets pandabok delades ut till naturfotografen, författaren och biologen Felix Heintzenberg för boken ”Nordiska Nätter – djurliv mellan gryning och skymning”. Boken handlar om vad som händer i djurvärlden när solen gått ned och blandar intressant fakta med naturfoton av bland annat ugglor, fladdermöss, stora rovdjur och nattfjärilar.

Källa: WWF

Mer att läsa