Gå till innehållet

Vinnarna i Wildlife Photographer of the Year 2020

En av världens största naturfototävlingar har avgjorts, för 56:e året i rad. Bland 49 000 bidrag till Wildlife Photographer of the Year gick titeln Årets naturfotograf till Sergey Gorshkov, Ryssland för en bild från en kamerafälla.

Sergey Gorshkov letade först efter spår i de enorma revir som amurtigern har i östra Ryssland. När han tyckte att han hittat en lämplig plats satte han upp en kamerafälla som skulle ta bilder mot ett träd där han trodde att amurtigrarna brukade markera. Åtta månader senare tog kameran den vinnande bilden.

Roz Kidman Cox, ordförande i juryn;
– Det är en scen som ingen annan, en unik glimt av ett intimt ögonblick djupt i en magisk skog. Strålar från en låg vintersol framhäver den uråldriga granen och den enorma tigerhonans päls när hon omfamnar stammen i uppenbar extas och andas in doften av tiger och lämnar sitt eget märke som budskap. Det är också en berättelse i strålande färger och texturer av amurtigerns comeback, en symbol för den ryska vildmarken.

I den här intervjun som Natursidan gjorde med Roz Kidman Cox 2019 berättar hon om den tekniska utvecklingen för tävlingen och varför kamerafällor och drönarbilder numera är vanliga bland vinnarna.

Här följer vinnarbilden och därefter vinnarna i många olika kategorier.

Källa: Natural History Museum

Mer att läsa