Gå till innehållet

Vinnarbild diskvalificerad i efterhand från Wildlife Photographer of the Year

Foto: Marcio Cabral, Wildlife Photographer of the Year, Natural History Museum

Natural History Museum har bestämt sig för att diskvalificera vinnaren i djurkategorin i 2017 års Wildlife Photographer of the Year-tävling. Flera oberoende experter har granskat Marcio Cabrals foto “The night raider” och kommit fram till att det verkar vara ett uppstoppat djur på bilden.

Natural History Museum fick in anonyma tips om att myrsloken på bilden i själva verket är uppstoppad. Som bevis bifogades även bilden här under på ett uppstoppat djur, som finns i närheten av platsen där vinnarbilden togs.

LÄS ÄVEN: • Se vinnande bilder från tävlingen här.

Uppstoppad myrslok, från entrén till parken där vinnarbilden här ovan tagits. Foto: Anonym

Museet lät fem oberoende experter granska bilden och jämföra den vinnande bilden med bilden här ovan. Alla fem kom fram till att bevisen som fanns pekade på att anklagelsen stämmer och att mysloken är uppstoppad. Fotografen Marcio Cabrals har därför diskvalificerats från tävlingen och blivit av med sitt förstapris i djur i sin miljö-kategorin i 2017 års Wildlife Photographer of the Year.

Marcio Cabrals hävdar att bilden är äkta och har en förklaring till varför han inte har fler bilder på myrsloken i exempelvis en annan ställning eller position i samma miljö. Museet valde dock att tro på de fem experterna.

Källa: Natural History Museum

Mer att läsa