Gå till innehållet

Vindkraftsföretag döms inte för fågeldöd

I USA är det olagligt att döda rovfåglar och både oljeföretag och elbolag har funnits skyldiga till detta brott. De senaste fem åren har böter på tiotals miljoner dollar betalats ut. Men företag som driver vindkraftverk har hittills inte åtalats för de fåglar som faller offer för vindsnurrornas enorma rotorblad. Detta trots att landets vindkraftverksparker årligen dödar över 573 000 fåglar (varav 83 000 är rovfåglar) enligt en uppskattning av Wildlife Society Bulletin.

Vindkraftverk i Kalifornien. Foto: Erik Hansson

Vindkraftverk i Kalifornien. Foto: Erik Hansson

Att få exakta siffror över antalet dödade fåglar är dock omöjligt eftersom många vindkraftsföretag inte behöver lämna ifrån sig uppgifter om hur många dödsfall som sker hos dem. När det väl rapporteras kan uppgifterna hemligstämplas av myndigheterna och det ligger ett förslag på en lag som ger vindkraftsföretagen en tioårig tidsfrist för att komma på en lösning på problemet.

Enligt The Guardian uppträder flygande örnar ungefär som bilförare som skickar sms – de tittar inte upp. Det är därför de så ofta förolyckas av vindkraftverken.

Även i Sverige orsakar vindkraftverken många fåglars död. På Mitthögskolan i Sundsvall pågår, som vi skrivit om tidigare, ett försök med att kameraövervaka vindkraftverk och stänga av dem eller skicka ut signaler som skrämmer fåglar i närheten.

Källa: The Guardian

Mer att läsa