Gå till innehållet

Vandringstrasten flyttar 12 dagar tidigare än på 90-talet

Vandringstrast. Foto: PierreSelimOwn work, CC BY 3.0, Link

Vandringstrasten flyttar under våren från sina övervintringsplatser i USA och Mexiko till sina häckningsplatser i Kanada och Alaska. I takt med att våren anländer allt tidigare har också trasten ändrat sina flyttmönster. I snitt har den flyttat fem dagar tidigare per årtionde sedan 1994.

Klimatkrisen förändrar årstiderna och gör dem mindre förutsägbara. För vandringstrasten (“American robin”) innebär det att de flyttar allt tidigare och att snötäcket är en viktig faktor för att avgöra när de förflyttar sig norrut.

Genom att förse 55 vandringstrastar med lättviktiga gps-ryggsäckar har forskare vid Columbia University kunnat följa dessa individer och jämfört deras rörelser med väderdata såsom temperatur, snödjup, vindhastighet och nederbörd.

Varma och torra vintrar flyttar fåglarna tidigare. Än så länge verkar de kunna förändra sina vanor för att hinna med de förändrade årstiderna.

– Eftersom tidpunkten för migrationen indirekt kan påverka individens reproduktionsframgång är det viktigt att förstå vad som avgör när de påbörjar flytten. Den saknade pusselbiten är, i vilken utsträckning anstränger de redan flexibiliteten i sitt beteende och hur mycket mer klarar de? frågar sig studiens huvudförfattare Ruth Oliver i ett pressmeddelande.

Läs även:
Därför är magnetfält så viktiga för djur och därför flyger flyttfåglar fel
Fantastisk tid att vara flyttfågelforskare
• Följ med på en näktergals fascinerande första år i livet
Fågelmatningar har fått svarthättan att förändra flyttbeteende
Rosenfinken avslöjad som otypisk flyttfågel och rekordsnabb häckare

Källor: Columbia University  och Environmental Research Letters

Mer att läsa