Gå till innehållet

Valrossen Thor fortsätter dyka upp i nya städer

I fyra månaders tid har valrossen Thor nu regelbundet dykt upp i hamnstäder runt om i Europa.

Våren 2022 hade Sverige, Norge och Danmark besök av en valross som döptes till Freya. Den 6 november 2022 hittades en valross även i Nederländerna, men det visade sig vara en hanne, som döptes till “Thor”. Han dök sedan upp i Frankrike innan han i december tog sig över till Storbritannien där han rört sig norrut och besökt många hamnstäder. Var han än dykt upp har det lett till uppståndelse, men också en del omtanke. Områden har spärrats av för att han ska få vara ifred och när han dök upp i Scarborough på nyårsafton ställde staden snabbt in sitt inplanerade fyrverkeri för att inte skrämma Thor.

Efter att ha setts i Blyth i Storbritannien den 3 januari försvann Thor. Men den 24 februari var det dags igen – den här gången hade han tagit sig till Island. I flera dagar sågs han i Breiðdalsvík på östra Island, 1 360 kilometer från Blyth. Därefter sågs han simma norrut, mot artens normala livsmiljöer, och har inte setts till fler gånger.

Thor identifieras på unika fläckar på kroppen. Enligt experter som BBC pratat med är han troligen bara 3-5 år gammal och eftersom valrossar kan bli ungefär 40 år kanske det inte är sista gången han syns till?

Läs även

Källor: RUV.is

Mer att läsa