Valrossen Freya mår fint och har kartlagts

Valrossen Freya i Norge. Foto: Rune Aae

I början av mars 2022 upptäcktes en valross på en brygga i Sverige. Då spekulerades det att den inte mådde så bra, men den lever fortfarande och visar sig ha befunnit sig i Nordsjön under lång tid.

Valrossen, som döpts till Freya, var blott det andra fyndet av arten i Sverige under 2000-talet så det väckte en del uppmärksamhet när den låg på en brygga i Smögen. En marinbiolog som såg valrossen spekulerade att den möjligen var sjuk då den skakade lite då och då, som om den hade frossa.

Men sedan dess har Freya fortsatt sin turné i Nordsjön och befinner sig för närvarande (30 mars) på Edholmen i Norge, precis norr om den svenska gränsen.

Rune Aae vid Universitetet i Sørøst-Norge har gjort en kartläggning av Freya och upptäckte då att hon setts i Norden sedan februari 2021.

– Efter att hon blev fotograferad igår ute på Skjeberg Marine Center gick jag igenom olika databaser och nyhetsartiklar runt Nordsjön, och kom fram till bifogad karta och resplan (se nedan) efter att ha tittat på bilder och kommit fram till att det är samma individ. Hon har en skada på vänster labb, samt en ljusare fläck på höger näsborre så hon är lätt att känna igen på bilder.

Han hittade också fynd av en valross i höstas, först på östra sidan av Storbritannien och sedan i Frankrike. Det gjordes även fem andra observationer 2021/22 i Møre och Romsdal, Trøndelag, Nordland och Finnmark, men det var andra individer med mycket större tänder.

Freya, med sina tydliga kännetecken upptäcktes först i Danmark den 17 februari 2021. Sedan har hon setts på andra håll i Danmark, Tyskland, Norge, Storbritannien, Shetland och Sverige.

– Vi får hoppas att hon stannar här ett tag, men med tanke på hennes lust att simma vidare verkar det vara mer ett önsketänkande. Såret i labben har åtminstone läkt bra, och hon verkar vara i bra form utan tecken på trötthet eller sjukdom, skriver Rune Aae.

Klicka på kartbilden för att komma till en interaktiv karta över Freyas förflyttningar.

LÄS ÄVEN:
Valross i Sverige – första fyndet på nästan 20 år
• Smältande isar får valrossar att flytta tidigare än någonsin
• Varmare hav sprider nya sjukdomar i arktis
• Isfritt Berings hav 30 år tidigare än beräknat
• Krönika: Svalbard har blivit en soptipp för fisket