Gå till innehållet

Smältande isar får valrossar att flytta tidigare än någonsin

Tusentals valrossar har redan anlänt till öarna utanför Tjuktjerhavet i nordvästra Alaska. Det har aldrig flyttat så många valrossar så här tidigt innan och det beror på att isen i norra Alaska har smält långt mer än normalt.

Rapporten om att tusentals valrossar anlänt kom in den 30 juli och det är första gången någonsin som de anländer redan i juli. Isen brukar ha smält som mest i september.

Unga valrossar behöver is och isflak för att vila emellanåt. Därför följer valrossarna ismassorna norrut under våren i takt med att de smälter, men sedan 1981 har en yta på 1,5 miljoner kvadratkilometer blivit isfri varje sommar. Det gör att valrossarna tvingas söka sig upp på land, där det snabbt kan bli trångt och där hoten är fler.

LÄS ÄVEN: • Varmare hav sprider nya sjukdomar i arktis

Det var vad som skildrades i de tragiska scenerna i naturdokumentären Our Planet när hundratals valrossar låg döda på stränderna. De hade fallit utför klippor som de tvingats upp på eftersom ingen is fanns tillgänglig. Till slut blev det för trångt på klipporna och valrossarna rasar ned.

Video från YouTube

Genom att spela videon accepterar du YouTubes dataskyddspolicy.

Källa: youtube.com

Center for Biological Diversity (Centrum för biologisk mångfald) i USA har i över tio år försökt få valrossar listade som hotade av global uppvärmning. Hittills utan framgång.

Källa: Anchorage Daily News

Mer att läsa