Gå till innehållet

Uppsalas kända pilgrimsfalk hittad död

Pilgrimsfalk. Foto: Zsombor Károlyi 

Pilgrimsfalkshonan i Uppsala har i fågelkretsar blivit lika synonymt med Uppsala som domkyrkan hon under vinterhalvåren trivdes på. Nu har hon hittats död, enligt UNT. 

Pilgrimsfalken som hållit till på domkyrkan i Uppsala de senaste åtta åren är relativt väl kartlagd. Man vet att hon föddes tillsammans med två syskon den 10 juni 2008 i ett bo på Omberg vid Vätterns strand i Östergötland. Sedan dess har hon spenderat vinterhalvåret med att jaga kajor och duvor i Uppsala. I snitt har det blivit ungefär två kajor om dagen för den skickliga jägaren, enligt Jan Wärnbäck, ordförande i Uppsala ornitologiska förening.

Läs även:Stockholmspilgrimsfalkarnas dramatiska liv.

Under sommarhalvåret häckar honan troligen någon annanstans, men var hon tar vägen är inte känt. Det har inte häckat någon pilgrimsfalk i Uppland sedan 2008, men i början av 1900-talet fanns mellan 50 och 100 häckande par i landskapet. Sedan dess har populationen både hunnit krascha och sakta återhämta sig med hjälp av Naturskyddsföreningens och Nordens Arks Projekt pilgrimsfalk.

Honan blev nästan nio år och dog av allt att döma av att ha kolliderat mot kyrkoväggen, enligt upphittaren.

– I nuläget vet vi inte mer än så och vi ber att få återkomma när vi har mer information. Men vi kan konstatera att Uppsala förlorat en mycket omtyckt profil och vi kommer att sakna hennes vakande blick från Domkyrkotornen, skriver Upplands Ornitologiska Förening på Facebook.

Källa: UNT

Mer att läsa