Gå till innehållet

Dramatisk start för Stockholms pilgrimsfalkar

Som vi skrivit om tidigare fick Stockholm i sommar för första gången en kull pilgrimsfalkar från Nordens Ark och Naturskyddsföreningens Projekt pilgrimsfalk. De fyra falkarna matades i en bur på “Folksam-huset” vid Skanstull i södra Stockholm. När de släpptes ut kunde de ses både från tunnelbanan och av förbipasserande. Tyvärr var traktens måsar inte lika förtjusta i sina nya grannar och när de knappt flygga ungarna släpptes ut började de omedelbart mobbas så hårt att de föll eller landade på marken och där riskerade att bli påkörda eller skadade.

Nordens Ark och några Stockholmsornitologer beslöt sig för att fånga in falkarna och avbryta projektet i Stockholm. Här hade historien kunnat ta slut, men det var bara början.

Endast tre av fåglarna lyckades man fånga in. Den fjärde höll sig undan både fångsten och måsarnas attacker och är numera en så skicklig flygare att han lätt kommer undan deras mobbning. Därför fortsätter nu matningen av honom dagligen vid buren.

Flyttades till Västerås

De andra tre falkarna fick flyttas till det redan etablerade projektet i Västmanland och en bur i centrala Västerås. Västmanland får med andra ord två utplanteringar i sommar. Tre pilgrimsfalkungar i Västerås och tre i Köping.

Men även i Västerås blev Stockholmsfalkarna allt annat än väl mottagna. Måndagen den 14 juli kom en pilgrimsfalkhane, som släpptes i närheten för två år sedan, till de tre unga pilgrimsfalkarnas burförsedda vattentorn. Det första mötet mellan den tvååriga hanen och ungarna gick bra. Ungarna fick äta av kycklingarna som de matas med i projektet och de verkade mycket intresserade av den äldre släktingen.

Dagen efter gick det sämre. Först hittades en falk på marken nära vattentornet, men efter en stund visar den sig vara någorlunda oskadd och kan ta sig upp till de andra falkarna. Vid 17:40 ses den gamla hanen jaga en av ungarna och gör plötsligt en störtdykning som träffar ungen och slår den till marken. Eldsjälarna i Projekt pilgrimsfalk hittar den medvetslösa falken och tar den med till ett djursjukhus där de stannar till klockan ett på natten. Falken har inga synliga skador, men det är lite oklart hur den mår. Dagen efter beslutas att den unga falken, en hane, ska placeras hos de andra ungarna i Köping istället.

I Köping får falken vila ut och rör sig inte mycket första dygnet, men rapporteras ha ätit och börjat sträcka på vingarna under torsdagen den 17 juli.

Med lite tur ledde det misslyckade projektet i Stockholm åtminstone till att huvudstaden fick en riktig tuffing till pilgrimsfalk och att projektet i Västmanland nu får ännu större möjligheter att etablera häckningar i länet.

Källor: Stockholms Ornitologiska Förening, Nordens Ark och Projekt pilgrimsfalk i Västmanland

Mer att läsa