Gå till innehållet

Turister förstår inte vilka aktiviteter som skadar djur

Djurturism står för mellan 20 och 40 procent av all turism i världen. I en ny stor studie visar forskare dock att turister sällan förstår vilken sorts turism som är dålig för djuren. Med forskarnas enkla tumregel har vi gått igenom svenska djurparker och flera av dem rekommenderas inte.

Studien är baserad på granskningar av olika former av djurturism, samt genomgång av tusentals omdömen om platserna på den stora resewebbplatsen Tripadvisor. 80 procent av de som betygsatte djuraktiviteter insåg inte att dessa inte var bra för djuren. Bara 7,8 procent av besökarna gav negativ kritik på grund av hur djuren behandlades eller hur det påverkade bevarandet av djuren.

– Vi visar att djurturism har betydande negativa effekter som inte upptäcks av en majoritet av turisterna, vilket tyder på att det är bråttom att informera turister och reglera djurturism världen över, skriver forskarna i sin rapport.

Att dyka med hajar i bur rekommenderas inte. Foto: Kalanz via Flickr https://www.flickr.com/photos/kalanz/

Att dyka med hajar i bur rekommenderas inte enligt rapporten. Foto: Kalanz via Flickr 

Forskarna delade in djurturismen i fem kategorier: interagerande med inspärrade djur, reservat, uppfödning av djur för att bli produkter (så som krokodiler som ska bli kött och läder), gatuföreställningar och olika former av safari. Dessa fem kategorier betygsattes sedan av forskarna utifrån hur djuren behandlas och hur det påverkar djurens fortlevnad. Reservaten fick högst betyg medan gatuföreställningar fick sämst.

Att simma med delfiner, rida på elefanter, dyka bland hajar i bur eller besöka farmer som föder upp djur för att bli produkter lockar varje år över en halv miljon besökare, men de har alla negativ påverkan på djuren, enligt rapporten.

Forskarna kunde till exempel se att djurturism som involverade inlåsta tigrar och som de gett väldigt dåliga betyg när det gäller hur djuren behandlas, fick 82 procent positiva omdömen från turisterna. Bara 18 procent av turisterna uttryckte tveksamheter kring hur djuren behandlades.

– Det är så sorgligt att se hur turister, som ofta lockats in till denna djurturism med goda intentioner och intresse för djuren, därmed ger sitt stöd till attraktioner som inte bara behandlar djuren illa, men som också försämrar deras möjligheter att bevaras. Det är ett dubbelt slag som kan motarbetas med hjälp av hårdare regleringar, bättre kontroller och genom att följa vår rekommendation – undvik all djurturism som får under 80 procent hos Tripadvisor, säger David Macdonald, chef för Oxford’s Wildlife Conservation Research Unit.

Med den tumregeln rekommenderar forskarna besök på många av Sveriges djurparker så som Parken Zoo i Eskilstuna (80 procent), Kolmården (90 procent), Skansen (90 procent) och Järvsö (90 procent).

Däremot avråds från besök på Ölands djurpark (50 procent), Junsele djurpark (70), Frösö zoo i Östersund (60), Aquaria Vattenmuseum i Stockholm (70) och Djurparken i Helsingborg (70 procent).

Tänk dock på att den här tumregeln inte är det minsta exakt. Folk kan såga aktiviteter på Tripadvisor för att det är långa köer eller för att det fanns skrikande barn på platsen. Tänk också på att ju färre omdömen en plats har desto större osäkerhet i betyget. Å andra sidan – är du osäker kanske det är värt att inte riskera att gynna en verksamhet där djur far illa?

Källor: National Geographic och Plos One

Mer att läsa