Gå till innehållet

Trots kall vår: Sommaren ovanligt tidig

Ovanligt tidig blomning trots kall vår och allt kortare blomningstid – det är två slutsatser av medborgarforskningen Försommarkollen.

Det var kallt i vår på många håll i landet. Något som verkar ha slagit hårt mot landets humledrottningar hårt. Men sedan har det blivit varmare. Så pass varmt att Försommarkollen under 5-6 juni visade att blomningen var ovanligt tidigt och till och med tidigare än 2022 och 2023.

Allmänhetens inrapportering om hur långt blomningen kommit för liten blåklocka, liljekonvalj, prästkrage, hägg, rönn och syrén i hela landet avslöjade att värmen fått växterna att sätta fart.

– På nationaldagen spanade vi in om Sveriges nationalblomma, liten blåklocka, hade hunnit börja blomma i någon del av landet. Den är senblommande, men i år fick vi in rapporter som visar att den blommar, åtminstone lite här och var i hela södra Sverige, med det är bara runt Götalands kuster den blommar mer allmänt, säger Mora Aronsson, ordförande i Svenska Botaniska Föreningen.

Kortare blomningstid

Det mest anmärkningsvärda enligt Svenska Botaniska Föreningen och SLU, som arrangerar Försommarkollen, var att syrén, rönn, liljekonvalj och hägg redan blommat över längre norrut än de senaste åren. Med andra ord har blomningstiden blivit kortare i år.

Jämfört med data från slutet av 1800-talet har mycket hänt. Hägg, liljekonvalj och syrén hade redan hunnit blomma över 2023 i områden där de för nästan 150 år sedan bara precis hade börjat blomma.

– För många människor är tiden mellan hägg och syrén en viktig start av sommaren. Rapporterna visar att blomningsmönstren har förändrats. Blomningen sker tidigare och under kortare tid. När vi jämför häggens blomning nu med vad vi såg i Vårkollen vid Valborgshelgen, så har den alltså på de här veckorna i stort sett hunnit blomma över i hela landet, medan syrénen ligger lite efter, säger Ola Langvall från SLU, som är samordnare för Svenska fenologinätverket, men det är en mindre del av Sverige som upplever “skomakarens semester” vid den här tidpunkten i år än tidigare.

Källa: SLU

Mer att läsa