Gå till innehållet

Trenden med ugglecaféer fortsätter att spridas i världen

Ugglor på ett ugglecafe i Japan. Foto: Tim Brennan via Flickr

I Japan finns det över tio caféer där besökarna kan ta bilder med eller klappa levande ugglor. Trots kritik mot att det är olämpligt att hålla vilda ugglor instängda och som selfies-attiraljer har det nu öppnat ytterligare ett ugglecafé i Tokyo och ett i Moskva.

Ugglecaféer är ingen ny företeelse. Det har funnits i Japan i flera år, men de senaste två åren har allt fler öppnat i takt med att caféerna får allt mer uppmärksamhet. Det märks inte minst om man bildgooglar ”owl cafes” eller läser bloggar som besökt nya caféer och helt okritiskt hyllar dem.

LÄS ÄVEN: • Ugglor ska upplevas i det vilda – till exempel på ugglesafari

Nu har det även öppnat ett ugglecafé i Moskva där man förutom att titta på ugglor också kan köpa bilder på sig själv med en uggla. På caféet ”Akiba Fukurou” i Tokyo serverar de inte ens kaffe, men man kan däremot få hålla i en av företagets 25 ugglor för knappt 120 kronor. Det är bara ett av Japans över tio ugglecaféer som erbjuder ”uggleterapi” för ”trötta hjärtan”, som företaget uttrycker det.

LÄS ÄVEN: • Trenden med ugglekaféer i Japan

I takt med att caféerna uppmärksammas allt mer växer också kritiken mot dem. En namninsamling har samlat in över 50 000 underskrifter som motsätter sig ugglecaféer.

LÄS ÄVEN: • Selfies med vilda djur – allt vanligare affärsverksamhet i Amazonas

– Varningsklockor ska alltid ringa när det erbjuds interaktion med vilda djur. Vilda djur som erbjuds för selfies eller för att du ska få klappa dem, stressas av den nära kontakten med människor. De här djuren ska inte vara i fångenskap, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande på Djurens Rätt.

Även andra organisationer protesterar mot ugglecaféerna. Djurrättsorganisationen PETA menar att det är ”grymt mot vilda djur att hindra dem från att utföra sina grundläggande beteenden”. Rob Laidlaw, på välgörenhetsorganisationen Zoocheck anser att ugglecaféerna kan orsaka ”kronisk stress och försämrande hälsa” för ugglorna. USA:s fågelorganisation Audubon tycker det är oetiskt att ha ugglor i fångenskap. Dessutom hålls ugglorna bundna och deras naturliga sömncykler störs av konstant kontakt med människor.

Ugglor är dessvärre inte de enda vilda djuren som hålls på caféer. I Vietnam finns ett café där besökarna samsas med tio olika arter reptiler. Kotori Café i Tokyo har papegojor åt sina gäster, ett annat erbjuder uttrar och ett tredje har både surikater, reptiler och prärievarg.

LÄS ÄVEN: • Intervju med Petra Osterberg – eldsjälen som kämpar för djuren i turistindustrin

Camilla Björkbom har två råd som är enkelt att följa:
– Låt dig aldrig fotas med vilda djur och besök aldrig ställen som erbjuder direktkontakt med vilda djur. Jag förstår att det kan vara lockande eftersom vilda djur är fascinerande men det gäller att tänka sig för och sätta sig in i djurets situation. Vilda djur ska befinna sig i det vilda inte vara attraktioner på kafeer. Det är förödande för dem.

Mer att läsa