Gå till innehållet

Selfies med vilda djur – allt vanligare affärsverksamhet i Amazonas

Sengångare är populära “selfiedjur” eftersom de “kramar” människor som om de var trädstammar i det vilda. Foto: Christian Mehlführer, User:Chmehl – Eget arbete, CC BY 2.5.

Runt Amazonas blir det allt populärare bland turister att åka på dagsturer som innehåller poserande med vilda djur.  Dessa “selfie safaris” är ett relativt nytt hot mot djuren i regnskogarna, rapporterar National Geographic och World Animal Protection.

Turister som poserar tillsammans med jättemyrslokar, hyacintaror, sengångare, sköldpaddor, anakondor och tukaner blir en allt vanligare syn i länder runt Amazonas. Djuren som ofta fångats vilda hålls illegalt i fångenskap för att bli redskap för att tjäna pengar på turister.

LÄS ÄVEN: • Ännu en delfinunge verkar ha dött efter turisters selfie-hysteri

Det har dykt upp vilda djur-butiker som förser mängder av turister med hundratals olika tillfångatagna vilda djur att ta selfies med. Istället för att ge sig in i regnskogen i flera dagar för att ha chans att skymta vilda djur kan turisterna för en bråkdel av kostnaden och på kort tid uppleva många av de vilda djuren på nära håll, men i fångenskap. Affärsverksamheten med “selfiedjur” i fångenskap är lönsam för människorna och ett dussintal resebyråer i området erbjuder dessa turer, men många av arterna som involveras är hotade och de plågas av behandlingen.

LÄS ÄVEN: • Parkförvaltare uppmanar: Ta inte selfies med vilda björnar

Enligt World Animal Protections undersökning är 20 procent av de drabbade djuren utrotningshotade och över 60 procent är i behov av internationellt skydd. Dessutom drabbas djuren i fångenskap av stress och vanvård och överlever inte speciellt länge.

– Vi upptäckte att djuren for väldigt illa. Dels hölls de väldigt dåligt och de behandlades dåligt. Men också verksamheten i sig innebar en väldig stress för dem, säger Roger Pettersson, generalsekreterare för World Animal Protection Sverige till TT.

LÄS ÄVEN: • 40 döda tigerungar hittade hos populära turistmålet Tiger Temple i Thailand

Att djuren far illa gäller selfies med sengångare i Sydamerika och det gäller även annan form av djurturism som att rida elefanter eller klappa tigrar i Sydöstra Asien. World Animal Protection Sverige vill nu sprida information om dessa djurselfies mörka baksida och försöka få turistbranschen att sluta erbjuda det till sina kunder.

Källor: National Geographic och Aftonbladet

Mer att läsa