Gå till innehållet

SVT:s populära sommarprogram ska handla om småkryp

Svt

Alexander Hermansson, Dante Zia, Malin Olsson, Angelika Prick och Ida On i Sommarlov på SVT. Foto: Mattias Ankrah/SVT

I år ska barnen som tittar på Sommarlov få lära sig hur man “backar småkrypen”.

Sommarlov är lite av en klassiker som fortfarande samlar och drar en stor barnpublik under sommaren. Det sänds dagligen från att skolan slutar tills den börjar igen. Det är SVTs mest sedda barnprogram online med i snitt över 120 000 tittare per program och sammanlagt över 23 miljoner tittningar i SVT Play. När årets upplaga startar måndag 13 juni är temat insekter och småkryp. Precis som tidigare år kommer programmet försöka engagera tittarna till att agera.

Efva Henrysson, som är projektledare för Sommarlov, berättar att de tidigare haft teman som till exempel klimat, superhjältar, demokrati, vänskap och rörelse, men att de efter Coronaårens ökade intresse för naturvistelse ville ha ett passande tema.

– Det ihop med vetskapen om att det ser allt tuffare ut för de minsta i våra ekosystem gjorde att det kändes extra relevant att rikta in sig på insekter. Och även om vi på redaktionen är vuxna så minns vi hur vi älskat att hitta, leta och upptäcka småkryp som barn och vi med egna barn får det ofta bekräftat. Och de är inte bara viktiga, de är rätt coola och fascinerande också, berättar Efva Henrysson.

Hon tror att de kan berätta om insekter på ett bra och lekfullt sätt för huvudmålgruppen som är 7-9 år gamla. De kommer ta upp om småkrypens storhet och vilka insatser som vi alla kan göra för dem. Som till exempel att plantera växter, göra vattenbad och småkrypshotell. Till sin hjälp under sommaren kommer de ha med kunniga experter som berättar mer om insekter för barnen.

– Vi kommer också att starta en småkrypsklubb i SVTs DUO-app. Där kommer barnen att kunna registrera olika engagemang de gör för att backa småkrypen. Det kan vara något som gör nytta för dem eller att de lär sig mer om dem eller gör något kreativt. Som till exempel att bygga ett insektshotell, odlar något, krypleta eller pyssla ett favoritkryp. Vi uppmuntrar också tittarna att skicka in bilder och filmer på sina engagemang. Detta är tänkt att visas i programmet sen.

Förra året registrerade barn 1,2 miljoner aktiviteter kopplat till temat rörelse. Kan det bli något liknande för småkrypen i år kan det göra stor skillnad i landets trädgårdar. Inte minst de som i dagsläget mest består av trädäck och hårt kapade gräsmattor.

Mer att läsa