Gå till innehållet

Sverige har fått en ny bra naturtidskrift

De första två nummerna av tidskriften Yrfän.

De första två nummerna av tidskriften Yrfän.

Naturvänner med minsta intresse för insekter och småkryp bör teckna en prenumeration på tidskriften Yrfän.

Redaktionen bakom Yrfän har lyckats hitta en väldigt lyckad ton i språket och en bra blandning av innehåll. Det krävs i stort sett inga förkunskaper för att förstå artiklarna och om du inte var intresserad av småkryp tidigare så blir du det troligen av Yrfän.

Artiklarna har en imponerande variation. Det kan röra sig om enklare artbestämningar av våra vanligaste spindlar, hur man hittar nattfjärilar, resereportage från spännande områden, vilka bärfisar man kan hitta i sin trädgård eller vilka fjärilslokaler som är bra i södra fjällen. Bland de fasta avdelningarna hittas ett kortare nyhetssegment, ett porträtt och en genomgång av sällsynta småkrypsfynd som gjorts på sistone.

Innehållet lyfts också av en tilltalande layout och gott om fina bilder. Varenda sida är lättillgänglig både språkmässigt och till utseendet. Att börja sätta sig in i insekternas och spindlarnas extremt innehållsrika värld kan kännas svårgreppbart och oöversiktligt i början, men Yrfän hjälper pedagogiskt till på vägen genom att peka på lämpliga områden att börja med. Efter de första numren känns till exempel långhorningar, trollsländor och bärfisar inte riktigt lika främmande längre.

Det är en ren bonus att Yrfän troligen har det finaste namnet av alla svenska tidskrifter.

Yrfän ges ut av Sveriges Entomologiska Förening. Information om prenumerationer kan du läsa mer om här.

Mer att läsa