Gå till innehållet

16-årig svensk utsedd till årets unga fågelfotograf i internationell tävling

Vinnarbilden i ungdomskategorin i Bird Photographer of the Year. Foto: Johan Carlberg

I helgen vann 16-åriga Johan Carlberg från Sverige ungdomsklassen i den prestigefyllda internationella fototävlingen Bird Photographer of the Year. 

Johan Carlberg fick ta emot priset av Chris Packham, ordförande i fågelföreningen British Trust for Ornithology (BTO), på den välbesökta fågelmässan Birdfair norr om London.

Johan Carlberg tar emot sina priser under fågelfestivalen norr om London.

Den vinnande bilden, på en skäggdopping som putsar sig, är tagen precis i närheten av hemmet i Stockholm.
– Det var mot slutet av maj 2017 som jag bestämde mig för att gå upp otäckt tidigt på morgonen för att framför allt fota skäggdoppingar, berättar Johan Carlberg. Nog trodde jag att ljuset skulle vara lite extra tjusigt, men blev häpen när jag såg hur vackert det var med all dimma som låg precis över vattnet, alla siluetter av svanar, änder och skäggdoppingar som simmade i det guldiga ljuset. En dopping som putsade sig själv fångade min uppmärksamhet. Jag lade den högt upp till vänster i bilden utan att egentligen tänka på det, det var mer naturligt. Jag har sedan dess inte upplevt en så vacker morgon.

Intresset väcktes av Mattias Klum
Johan Carlberg berättar att han alltid haft ett intresse för och någon sorts relation till naturen, men att han inte visste riktigt vad han skulle göra med det. Hösten 2015 såg han ett föredrag av naturfotografen Mattias Klum och det var då han bestämde sig för att börja fota.

Sparvuggla. Foto: Johan Carlberg

– Jag började titta mer på hans bilder och nästan studera dom. Han är en stor anledning till varför jag fotar, och han är en stor inspirationskälla.

Kameran blev ett verktyg för Johan Carlberg att komma ut i naturen oftare och han började se den på ett annat sätt. Han inspirerades av det han upplevde och utvecklades snabbt.
– Jag blev motiverad när jag märkte att jag tog bättre och bättre bilder. Jag försöker lära mig, inte av misstagen, utan av framgångarna i fotandet.

Strömstare. Foto: Johan Carlberg

Vad brukar du välja för motiv?
– Allt som jag tycker är vackert i naturen, som nästan kan vara allt om man verkligen uppmärksammar detaljerna, vågar se naturen på ett nytt sätt och öppnar själen lite. Jag fotar gärna däggdjur, men eftersom jag är fascinerad av fåglar och dom finns nästan överallt brukar det bli mycket sånt.

Gråsiskor i snöstorm. Foto: Johan Carlberg

Vad har du för kommande fotoprojekt?
– Enligt mig är jag långt ifrån klar med att fota och har hur många idéer som helst som jag vill testa och ha som projekt. Jag vill nog heller aldrig känna att jag är klar faktiskt, det finns alltid en bild som måste fotas, och man kan alltid göra det på ett nytt sätt. Så drivs motivationen och ambitionen. Mina projekt kommer nog aldrig ta slut, inte mina ambitioner heller så vitt jag kan se just nu. Jag har fotat mycket som är på den konstnärliga sidan och ibland lite abstrakta bilder. Snart känner jag att jag vill utmana mig själv och byta stil lite. Planerna var på en stil som var mer berättande med ett element av konst i sig.

Talgoxe bygger bo. Foto: Johan Carlberg

Fler av Johan Carlbergs bilder kan ses på Instagram: @johancarlbergphoto

Mer att läsa