Gå till innehållet

Staden som framgångrikt valt fågelholkar istället för bekämpningsmedel

uggla-holk-nackareservatet-topp

Istället för bekämpningsmedel. Foto: Erik Hansson

I Steinkjer i Norge har kommunen istället för att använda bekämpningsmedel mot “insektsplågan” satt upp 80 fågelholkar. Metoden har fungerat i tio års tid. 

Stadens trädgårdsmästare, Finn Rossing, räknar med att en blåmes behöver ungefär 300 000 insekter för att föda upp tio ungar. Om fåglarna i de 80 holkarna dessutom producerar två kullar så blir det många insekter som blir fågelmat.

– Många av bekämpningsmedlen är farliga för människor. Därför vill vi inte använda bekämpningsmedel där ungar leker och där folk färdas, det har vi slutat med helt, berättar Finn Rossing, som också lagt märke till att dagis och skolor gör utflykter till fågelholkarna för att följa fågelungarnas utveckling.

Fåglarna föredrar dock större insekter och fjärilslarver med mer mat i, framför exempelvis mygg och knott, förklarar forskaren Per Gustav Thingstad vid NTNU Vitenskapsmuseet.

Den som vill få fåglar att häcka i sin trädgård bör sätta upp holkarna så snart som möjligt och gärna minst 30 meter mellan holkarna för att minska risken för revirstrider.

Källa: NRK

Mer att läsa