Gå till innehållet

Slovakien skyddar 65 kvadratkilometer gammal skog

Bokskog i Slovakien. Foto: Benjamín Jarčuška, CC BY 3.0.

Den 1 december skyddas nästan 6 500 hektar gammal skog i Slovakien. Inblandade naturorganisationer riktar tack till skogsägare som tänker på kommande generationer.

– Den globala förlusten av biologisk mångfald som vi bevittnar nu är den största och snabbaste någonsin, därför anser jag att den gamla skogen i Slovakien förtjänar ett ordentligt skydd, säger Miroslava Plassmann, generalsekreterare för WWF i Slovakien.

WWF i Slovakien har tillsammans med naturföreningen OZ Prales i flera år arbetat för att landet ska skydda mer av sin gamla skog. De har kartlagt skyddsvärda skogar, förhandlat och förberett inför ett förslag på hur ett skydd skulle kunna se ut. Hösten 2020 lämnade de in en namninsamling med över 30 000 namn till landets miljöminister Ján Budaj för att sätta ytterligare press. Nu är det klart att nästan 65 kvadratkilometer av Slovakiens gamla skogar kommer att skyddas från den 1 december.

OZ Prales och WWF i Slovakien berättar att de kartlade landets gamla skogar i tron att både skogsägare och de som vill bevara naturen kunde enas om att det var en viktig uppgift. Men det blev svårare än de tänkt sig. Motståndet var starkt från vissa skogsägare och myndighetsanställda och när de statliga institutionerna gradvis erkände inventeringen förlorades hundratals hektar av gamla skogar i processen.

– Därför vill jag tacka, förutom alla som är involverade i att kartlägga och säkerställa skyddet av skogar, alla skogsägare som anser att skydd av gammal skog är vårt åtagande inför kommande generationer, säger Marián Jasík.

Till slut fick de åtminstone igenom stora delar av sin ursprungliga plan.

Källa: WWF Central Europe

Mer att läsa