Gå till innehållet

Shell ska borra i Arktis – Greenpeace har bordat oljeriggen

Greenpeace-aktivisterna tar sig ombord på oljeriggen. Foto: Vincenzo Floramo Greenpeace

Greenpeace-aktivisterna tar sig ombord på oljeriggen. Foto: Vincenzo Floramo, Greenpeace

I måndags tog sig sex Greenpeace-aktivister ombord på Shells oljerigg som inom 100 dagar kan börja borra efter olja i Arktis. En av aktivisterna heter Andreas Widlund och kommer från Umeå.

USA har nyligen beslutat att ge Shell tillstånd att borra i Arktis och de kan inledas redan om 100 dagar.

Andreas Widlund ombord på Shells oljerigg. Foto: Vincenzo Floramo, Greenpeace

Andreas Widlund ombord på Shells oljerigg. Foto: Vincenzo Floramo, Greenpeace

– Vi vill exponera Shells planer, säger Andreas Widlund till Aftonbladet.

Det har de lyckats med. Aktionen får stor uppmärksamhet och media från hela världen har skrivit om bordningen och Shells planer.

Andreas Widlund har tidigare jobbat inom oljeindustrin, men började mer och mer känna att det var fel. En dag fattade han sitt beslut.

– Jag sa upp mig från mitt jobb på dagen, hyrde ut min lägenhet samma vecka och tog tillfället i akt att agera helt i enlighet med det jag egentligen tror på. Och det känns som en enorm lättnad! Att vara här i mitten av Stilla havet, gör att jag känner att jag äntligen har en chans att stå upp för mig själv, min egen framtid och för alla de människor som lider för några fat olja. Genom att göra detta, hoppas jag att det budskap som vi försöker förmedla hindrar Shell från att ta sig till Arktis, och göra livet surt för de valar, valrossar, isbjörnar och människor som lever där. Och jag hoppas kunna inspirera andra att ta ställning och följ sin magkänsla, skriver han på sin blogg.

Bordningen gick fredligt till och det har hittills inte varit några konfrontationer. De sex aktivisterna, som kommer från olika delar av världen, har mat för tio dagar, men kan få påfyllning om det behövs.

Shell anser att aktivisterna äventyrar både sin egen och oljeriggpersonalens säkerhet. De har nu ansökt hos en domstol i Alaska om att få ta bort aktivisterna från oljeriggen.

Läs mer:
• Andreas Widlunds blogg och Twitter
SavetheArctic.org

Mer att läsa