Samernas skog i Arjeplog får stå kvar – ett tag till

Skogen vid Lill-Skarja i Arjeplogs kommun var på väg att avverkas av Sveaskog. Foto: Björn Olin

Sveaskog har tillfälligt avbrutit sin planerade avverkning av den gamla naturskogen vid Lill-Skarja utanför Arjeplog. I tisdags morse kördes en skördare in i skogen men två skogsengagerade privatpersoner var på plats och pratade med maskinföraren som ringde sin chef. Skogen är en viktig renbetesplats och kalvningsområde, den har också höga naturvärden.

Två privatpersoner som vill vara anonyma åkte till Lill-Skarja i måndags kväll och tältade i den hotade skogen. En av dem berättar:

– Vi väcktes på morgonen av lastbilen och lite sömndruckna gick vi mot uppställningsplatsen. Efter att ha resonerat lite med föraren börjar han lätta upp. Han kontaktade sin uppdragsgivare och fick beskedet att de på Sveaskog skulle ha ett möte. Två timmar senare får han ett telefonsamtal som vi förstår är glädjande – att de avbryter avverkningen för tillfället. Det kändes lite overkligt när han sa att de väljer att skjuta upp avverkningen och jag har fortfarande lite svårt att förstå vad som hänt. Skogen får stå kvar, i alla fall en stund till.

LÄS ÄVEN: • Sveaskog ska avverka samernas skog i Arjeplog

Länsstyrelsen i Norrbottens län har flera gånger bett Sveaskog att avvakta med att avverka skogen vid Lill-Skarja tills det blir barmark, eftersom de vill inventera den. Ideell naturvård har gjort en snabb bedömning som talar för att det är höga naturvärden i skogen. Föreningen Skydda Skogen har tillsammans med Maskaure sameby skickat ett öppet brev till Sveaskog där det bland annat står:

– Vi ber er att omedelbart dra tillbaka er avverkningsanmälan vid Lill-Skarja. Sveaskog ska inte som statligt bolag köra över samebyar och avverka skogar med höga naturvärden.

LÄS ÄVEN: • 45 000 underskrifter till ministern för att skydda skog

Skydda Skogen har även skickat brev till landshövdingen och länsstyrelsen i Norrbotten med en begäran om ett interimistiskt reservat vid Lill-Skarja. Maskaure sameby har också skickat brev till landshövdingen men varken samebyn eller Skydda Skogen har fått något svar ännu.

Nyligen krävde 23 organisationer och 45 000 privatpersoner att Sveaskogs avkastningskrav sänks för att göra det möjligt för bolaget att skydda alla skogar med höga naturvärden. Skydda Skogen och 11 andra organisationer skrev även ett öppet brev till Sveaskog i mars med krav om att naturskogen vid Lill-Skarja och andra äldre skogar med höga naturvärden måste skyddas långsiktigt. Sveaskog har hittills inte svarat på detta brev.

LÄS ÄVEN: • Rapport: Sveaskog avregistrerar nyckelbiotoper för att kunna avverka dem

Den värdefulla naturskogen vid Lill-Skarje i Maskaure sameby i Arjeplogs kommun som Sveaskog vill avverka. Foto: Björn Olin.