Gå till innehållet

Så skyddar du igelkottar från robotgräsklippare

Ystad Allehanda har intervjuat Föreningen Katastrofhjälp Fåglar och Vilt (KFV), om att antalet igelkottar som skadas eller dödas av robotgräsklippare har “ökat dramatiskt”. De skadade igelkottarna är dessutom oftast så allvarligt tilltygade att de måste avlivas, men det finns enkla knep att ta till för att minska risken för att igelkottarna drabbas.

Eftersom igelkottar inte flyr när de känner sig hotade, utan istället rullar ihop sig och tror att taggarna ska skydda dem, skadas eller dödas de ofta av de automatiska gräsklipparna. Ofta skalperas igelkottarna av robotgräsklipparnas knivar, berättar Bo Olsson, ordförande i KFV sydöstra Skåne för Ystad Allehanda. Han säger också att det så här års är extra olyckligt för igelkottarna eftersom ungarna inte klarar sig om mamman dör.

Det finns dock ett enkelt knep för att rädda fler igelkottars liv – ha bara igång robotgräsklipparen under dagtid.

– Många startar sina klippare på kvällen och det är då igelkottarna också är mest aktiva. Dagtid gömmer de sig i skuggan under något buskage. Mellan klockan 10 och 16 är det inga problem att ha klipparna igång, säger Bo Olsson till Ystad Allehanda.

Källa: Ystad Allehanda

Mer att läsa