Gå till innehållet

Så klarar fåglarna kylan i vinter

Blåmes. Foto: Erik Hansson

Uppburrad blåmes. Foto: Erik Hansson

Även om många fåglar flyttar söderut under vintern så finns det en hel del fåglar som uthärdar kylan. För att klara det använder de många olika metoder.

Fåglar är precis som oss människor varmblodiga och håller en temperatur på ungefär 41 grader. För att klara en lägre temperatur behöver övervintrarna därför använda olika taktiker. Sparvar samlas till exempel gärna nära varandra i täta buskage och burrar upp sig. Gärna genom att sticka in huvud och fötter och göra sig nästan runda som bollar. Det gör även många andra småfåglar.

– Stora fåglar gör som oss. De tar på sig ett extra isolerande lager, vilket i deras fall innebär att det växer ut ett till lager med småfjädrar, säger fysiologen David Swanson på University of South Dakota.

Andra fåglar, som finkar och mesar, förser sig med ett extra fettlager som skydd mot kylan och som energikälla. Upp till 10 procent av deras kroppsvikt kan under vintern vara fett. En fågelmatning med fet mat som talg, nötter och frön hjälper dem att bibehålla detta skydd. Mesar är dessutom experter på att skaka för att skapa värme. De kan aktivera olika muskelgrupper för att skapa sammandragningar som alstrar värme på ett effektivare sätt än exempelvis människors rysningar.

Måsar är bra på att omfördela värmen i kroppen och bibehåller kroppstemperaturen kring de vitala organen medan fötterna är nära noll grader. Även mesar kan sänka sin kroppstemperatur tillfälligt för att bättre klara extrem kyla.

Läs mer:
Vår guide till fågelmatning.
Guide till vinterfåglar.

Källa: Audubon Magazine

Mer att läsa