Gå till innehållet

Rockor ska födas upp och släppas ut på västkusten

Knaggrocka underifrån. Foto: Roger Jansson, Havets Hus

Den starkt hotade arten knaggrocka ska räddas i ett nytt projekt vid Havets hus i Lysekil. Nyligen föddes två ungar i ett akvarium och i ett längre perspektiv är förhoppningen att släppa ut dem, men det kommer dröja, rapporterar Havets hus.

Knaggrockan är en drygt 1 meter lång rocka som i Sverige framför allt förekommer i Skagerrak, Kattegatt och Öresund. Där lever de på flera hundra meters djup och käkar bottenlevande djur så som kräftdjur och fiskar.

LÄS ÄVEN: • ”Havets barnkammare” har minskat med upp till 80 procent på Västkusten

Arten är dock starkt hotad i Sverige och det beror framför allt på fisket. Den är förbjuden att fiska, men större individer fastnar lätt i trålfiske.

– Att införa en mer restriktiv bottentrålning och fler skyddade havsområden skulle kunna ge en positiv utveckling på den vilda populationen av knaggrocka, skriver Havets hus i ett pressmeddelande.

Knaggrocka ovanifrån. Foto: Roger Jansson, Havets Hus

Huvudbudskapet i pressmeddelandet är dock att det nu fötts två knaggrockor i Havets hus akvarium. Det är ett viktigt steg i den långsiktiga satsningen på att hjälpa knaggrockan i våra vatten. Sammanlagt har Havets hus nu tre knaggrockor som de lyckats få upp från ägg och de har i år även fått befruktade ägg från Bergens akvarium.

LÄS ÄVEN: • Förödande bottentrålning vanligaste fiskemetoden i svenska vatten

Det tar lång tid för knaggrockor att bli könsmogna och reproduktionstakten är låg. I akvariet verkar de bara föröka sig vartannat år. Möjligen är så fallet även i det vilda.

– I enighet med erfarenheter ifrån akvariet i Bergen så kommer de nya ungarna ges krill och små bitar av sill. Förhoppningen är att detta ska fungera. Det är uppenbart lång väg att gå innan projektet med att föda upp knaggrockor kommer igång så bra som det gjort för Havets Hus småfläckiga rödhajar, skriver havsvattenakvariumet vidare.

Källa: Havets hus

Mer att läsa