Gå till innehållet

Rigåsens naturreservat – orkidéer och varglav

Rigåsens naturreservat. Foto: Anna Hallberg

Rigåsens naturreservat ligger i Sundsvalls kommun och Lidens socken.

Sommartid får ej motorfordon framföras i området då det finns känsliga växter i marken, hotade arter så som kattfot, rödklint, ängsklocka med flera. Även nattviol och jungfru Marias nyckel från orkidésläktet växer här, samt laven varglav som kan återfinnas på mangårdsbyggnader.

Varglav. Foto: Erik Hansson

Vintertid kan man ta sig till Rigåsen med skoter via Widelakes leder från Skälsjön. Även Skälsjön är ett trevligt friluftsområde med stugor att hyra, vandringsleder och bra fiske via Lögdö Wild. 

Rigåsen byggdes under 1700-talet och var bebott fram till cirka 1940 då den sista familjen flyttade. Sedan 1980-talet är området ett naturreservat. 

– Det jag gillar med Rigåsen är den gamla miljön och lugnet, berättar Anna Hallberg. Kvar finns husen, lite redskap och möjligheten att än i dag använda byggnaderna för att ta en fika, sova över, elda lite i kamin, skriva i gästboken och njuta av lugnet.

Mer information finns på Facebook-sidan Rigåsens naturreservat. Det finns även en bok om området vid namn “Oxsjöfjället i Liden –  Svedjefinnar, torpare, bolag och arrendatotorer under 300 år” av författarna Vidar Viksten och Ingemar Åslin. 

Vägbeskrivning
För att ta sig till Rigåsen kan man med bil från Sundsvall ta natursköna riksväg 86 mot Bispgården. En högre bil rekommenderas dock. Ta av riksväg 86 i Liden, vid kyrkan ta vänster och sedan höger efter brandstationen skyltat Lögdö vildmark. Vägen leder mot Slättmon, men ta av  strax innan Slättmon mot Stor-skälsjön, skyltat Plåtviken. Vid ett gult hus (första huset på vänster på cirka 1 mil) blir vägen en grusväg. Fortsätt den cirka 1mil längs Skälsjön och förbi byn Skälgården för att ta av mot Lövsjön. Parkera och fortsätt till fots. Följ gul markering i cirka två kilometer. 

Text: Anna Hallberg

Mer att läsa