Gå till innehållet

Rekorddåligt resultat i årets fjärilsräkning i Storbritannien

Buskgräsfjäril – en av arterna som det gått bra för i år. Foto: Charles J. Sharp, sharpphotography, CC BY-SA 4.0

Ett bra år för vinbärsfuks, buskgräsfjäril och flera blåvingar, men över lag fortsätter den negativa trenden för Storbritanniens fjärilar.

Fjärilsskådare från hela landet hjälptes under Big Butterfly Count 2022 åt att räkna och rapportera in vilka arter som sågs och i hur stora antal. Sammanlagt 100 000 räkningar genomfördes i framför allt trädgårdar, men även parker och på landsbygden. Den vanligaste rapporterade arten blev lite överraskande buskgräsfjärilen som hade ett väldigt dåligt år 2021. Även flera blåvingar gjorde en stark comeback efter ett dåligt 2021. Det gäller bland annat puktörneblåvinge och tosteblåvinge som båda ökat med minst 120 procent. En nästan lika stor ökning stod vinbärsfuksen för.

Big Butterfly Count har också visat tydligt att att fjärilarna rör sig allt längre norrut i takt med att klimatet blir varmare. Fjärilar som tidigare knappt sågs i Skottland har nu etablerat sig där och fortsätter röra sig norrut.

Men den tydligaste trenden är att det fortsätter gå allt sämre för landets fjärilar. I snitt såg fjärilsskådarna knappt nio fjärilar per räkningstillfälle och det är återigen ett bottenrekord. Så få har det inte setts sedan projektet startade för 13 år sedan. Detta trots att det var en sommar med fördelaktigt, soligt och varmt väder för fjärilar

– Vi förväntade oss att sommaren skulle ha varit mycket bättre för fjärilar med tanke på det fina vädret i många delar av Storbritannien. Det faktum att det inte sågs fler fjärilar är oroväckande och det är uppenbart att mycket mer måste göras för att skydda och återställa livsmiljöer för att underlätta naturens återhämtning. Solen kan skina i flera dagar i sträck, men vi kommer ändå inte att se fler fjärilar om det inte finns livsmiljöer för dem att trivas i, säger Richard Fox, vetenskaplig chef för Butterfly Conservation.

Dave Goulson, biologiprofessor och författare till flera böcker, kommenterade rapporten så här:
– Vi måste snart få positiva tecken någonstans, jag börjar känna mig allvarligt deprimerad.

Även svenska dagfjärilar befinner sig i ett allvarligt läge och flera arter har redan dött ut eller förväntas dö ut inom en snart framtid. Om du vill gynna fjärilar i din trädgård – glöm inte de viktiga värdväxterna.

Källa: BBC och Butterfly Conservation

Mer att läsa