Gå till innehållet

Recension av lyxig app med 800 fågelarter

bird-songs-europeRecension av fågelappen ”Bird Songs of Europe, North Africa and the Middle East” till Iphone. Läs fler recensioner av fågelappar här.

Kampen om att få plats i fågelskådares smartphones blir allt hårdare. Det finns numera ett brett utbud av fågelappar, varav vi recenserat en hel del i den här samlingsartikeln. Dessutom släpps Fågelguiden som app den 15 augusti och Birds of Northern Europe har nyligen fått en rejäl uppdatering.

På denna hårda marknad lanseras nu Bird Songs of Europe, North Africa and the Middle East för det väl tilltagna priset 599 kronor. Då ingår å andra sidan över 2800 läten och sånger från över 800 fågelarter som kan träffas på i Europa, norra Afrika eller Mellanöstern. Sedan i förra veckan kan man dessutom välja att ha fågelnamnen på svenska. All annan text är dock på engelska.

Inspelningarna är hämtade från 17 cd-skivor och kvaliteten på lätena är imponerande. Däremot är det en hel del av arterna som bara har ett enda ljud och med tanke på att fåglar ofta har olika läten för om de varnar, lockar eller sjunger så är det lite väl barskrapat för den här prislappen. De vanligaste arterna har dock inspelningar av alla viktiga läten.

bird-songs-europe-2De 802 fåglarna presenteras också med en eller ett par bilder, en länk till liknande arter, en beskrivning och en länk till Wikipedia-sidan för arten. Informationstexten är ganska kortfattad, men tydlig och tar upp fakta som familj, storlek, biotopval och när fågeln häckar. Däremot finns ingen information om ungefärligt utbredningsområde vilket hade kunnat underlätta mycket för nybörjare vid artbestämning.

Vid varje art finns också en möjlighet att lägga in en observation som hämtar din position via gps och ger dig möjlighet att skriva in en anteckning. Dina observationer sorteras sedan och listas utifrån datum och plats. Ett enkelt sätt att föra artdagbok på en resa exempelvis.

I den redan omtalade hårda konkurrensen som råder så hamnar Bird Songs of Europe, North Africa and the Middle East någonstans mittemellan. Det har inte lika bra artbestämningsupplägg som Birds of Northern Europe, men har å andra sidan långt fler arter. Även om ljudinspelningarna över lag är betydligt bättre än i Aves Vox Pro (som hämtar sina läten från ljuddatabasen Xeno-Canto) så är det ju faktiskt rätt stor skillnad på 38 kronor och 599 kronor.

Bird Songs of Europe, North Africa and the Middle East blir därför något av en lyxapp för de som skådar mycket i Europa eller strax utanför. Samtidigt gör prislappen att kraven höjs och jag tycker man hade kunnat kräva fler bilder, mer information och fler ljudinspelningar för en så här dyr produkt. En prissänkning och en utökning av innehållet skulle vara på sin plats.

SAMMANFATTNING:

Bird Songs of Europe, North Africa and the Middle East
Format: IOS (Iphone och Ipad)
Pris: 599 kronor

Betyg: 3 av 5

+ 800 arter och 2800 läten
+ Enkelt och intuitivt gränssnitt
+ För det mesta snabbladdad
+ Bra kvalitet på inspelningarna
+ De bilder som finns är tydliga och bra
+ Svenska artnamn
+ Funktionen “similar species” (liknande arter)

– Priset
– Hänger sig ibland i någon sekund
– Något för få bilder och läten

Transparens: Vi fick en recensionskod för att testa “Bird Songs of Europe, North Africa and the Middle East“.

• Träna på fågelläten och fågelsång i vår guide.

bird-songs-europe-3 bird-songs-europe-1 

Mer att läsa