Gå till innehållet

Historiskt inter­nationellt avtal för skydd av hav

Efter 17 år av diskussioner och förhandlingar enades FNs länder i helgen om ett avtal för att skydda djuphaven. Även om detaljer återstår och det finns vissa luckor i reglerna anses avtalet vara ett genombrott.

Några timmar efter utsatt deadline kunde deltagarna till slut utannonsera att de var överens om en text som ska ligga till grund för det nya avtalet. Nu återstår finputsning av språket och en juridisk genomgång innan avtalet ska skrivas under.

Sveriges chefsförhandlare Niklas Kebbon berättar för SVT Direkt att avtalet består av två delar:
– Dels att skydda miljön i världshaven, och det kanske är det som vi har varit mest angelägna om, att kunna inrätta skyddsområden och kunna göra obligatoriska miljöbedömningar av verksamhet på världshaven. Men sen handlar det också om att dela på ekonomiska resurser och att kunna ha regler för tekniköverföring och kompetensutbyggnad för utvecklingsländer så att de också ska kunna delta i forskning på världshaven.

Avtalet gäller de så kallade djuphaven, som täcker 45 procent av Jordens yta och som börjar 370 kilometer från fastlandet, men som inget land äger eller kan bestämma över. I takt med att allt större delar av världshavens bottnar hotas av gruvbrytning är ett skydd av dessa områden av stor betydelse både för klimat och biologisk mångfald. Därför anses också det nya avtalet av stor vikt för målet om att skydda 30 procent av jordens yta och 30 procent av världshaven.

Tom Arnbom, senior naturvårdsexpert på WWF, är väldigt glad över avtalet, men påpekar också att det återstår mycket arbete innan lagstiftningen är på plats:
– Ett otroligt bra och historiskt beslut som WWF varmt välkomnar. Det blir rättsligt bindande för en majoritet av haven utanför ländernas ekonomiska zoner. Avtalet täcker 45 procent av jordens yta och ger oss möjligheten att skapa stora marina reservat som är avgörande för att bevara den biologiska mångfalden. Nu är det upp till alla länder att praktiskt genomföra vad de lovat. Avtalet blir helt avgörande för ökat skydd till havs, skydd av marina genetiska resurser och den biologiska mångfalden. Miljökrav kommer att införas för de olika kommersiella aktiviteter som sker i haven.

Läs även

Källor: SVT Nyheter, WWF och Ekot

Mer att läsa