Positiv utveckling för giraffen

Giraffer. Foto: Luca Galuzzi (Lucag), CC BY-SA 2.5

Giraffen är fortfarande hotad, men de senaste fem åren har det skett en mycket positiv utveckling för arten, som snart kanske kommer delas upp i fyra olika arter.

Det är Giraffe Conservation Foundation som släppt en uppdaterad beräkning av antalet giraffer i världen. Jämfört med 2015 är det en klar uppgång med nästan 20 procent. Idag finns det över 117 000 giraffer i världen, jämfört med 97 562 år 2015.

– Även om detta verkligen är goda nyheter, betyder det inte att girafferna är säkra. Delvis beror ökningen av antalet på bättre skydd, medvetenhet och bevarandeåtgärder och till stor del beror det på bättre undersökningsmetoder och sammanställning av data. Vi har helt enkelt blivit bättre på att räkna dem och samarbeta med partners för att dela information. Sakta men säkert blir giraffen en prioriterad art för bevarande. Detta är avgörande för deras framtida överlevnad, skriver Steph och Julian Fennessy, ordförande i Giraffe Conservation Foundation.

Internationella naturvårdsunionen (IUCN) listar fortfarande giraff som en enda art och betecknar den som ”sårbar”. Officiellt erkänns än så länge nio underarter, men enligt en studie från 2016 bör giraffen delas upp i fyra olika arter. I Giraffe Conservation Foundations inventering har antalet beräknats för var och en av dem. Det finns just nu ungefär 50 000 var av Giraffa tippelskirch (ungefär ”masaigiraff”) och Giraffa giraffa (”sydlig giraff”), bara 6 000 Giraffa camelopardalis (”nordlig giraff”) och knappt 16 000 Giraffa reticulata (”nätgiraff”). Alla fyra potentiella giraffarter ökar glädjande nog i antal.

LÄS ÄVEN:
• Giraffhonor med många ”väninnor” överlever längre
Nya nattfoton avslöjar: Fåglar övernattar i giraffers armhålor
• 40 procent färre giraffer från 1999-2014

Källor: Giraffe Conservation Foundation och Conservation Status of Giraffe