Polisen har beslutat att den världsberömda halvtama vita älgen ska skjutas

Den vita älgen. Foto: Ingemar Pettersson 

Polisen har nu beslutat att den världsberömda vita älgen i Gunnarskog ska skjutas. Anledningen är enligt polisen att den skrämmer folk som bor i området. 

– En del som bor i området vågar inte gå ut på grund av älgen. Det kan till exempel handla om äldre människor med rullatorer som inte hinner undan när älgen kommer mot dem. Det leder till att de blir isolerade i sina hem. Så kan de inte ha det, säger Christer Lööf, polischef i Arvika, till Svensk Jakt.

LÄS ÄVEN: • Stora problem med turister som vill se den världsberömda vita älgen

Den utlösande faktorn för beslutet om skyddsjakt var dock när en kvinna som hade sina hundar i midjekoppel, föll omkull och skadades när hennes hundar skrämdes iväg av att älgen gjorde ett utfall mot ekipaget.

Samtidigt har älgen ända sedan den var en kalv vant sig vid att vara nära människor. Då älgens mamma dog när den var liten fällde lokalbefolkningen aspar till älgen så att den skulle klara sig över första vintern. Älgen är numera van vid människor och är ”mer eller mindre helt tam”, enligt naturfotografen Ingemar Pettersson som studerat älgen i många år.

Han har i flera år tackat nej till att medverka i media och ge älgen mer uppmärksamhet eftersom han varit orolig för hur det ska påverka älgen och lokalsamhället. Hans farhågor har mer än besannats det senaste året när älgen haft nästan ständigt sällskap av människor som vill fotografera den. Den ständiga närvaron av älgturister som parkerar utan hänsyn och springer in på folks tomter har irriterat de boende i området.

– Jag får ont i hjärtat, för detta kommer aldrig sluta väl varken med älgen eller området, sa Ingemar Pettersson när Natursidan intervjuade honom i augusti.

Nu har han fått rätt.

– Det är såklart med stor bestörtning som jag för några dagar sedan mottog information om att den stora vita Värmlandsälgen skall avlivas. Jag har under de sista åren sett en utveckling som är fruktansvärd och jag har så många gånger funderat på hur vissa människor fungerar och tänker. Respekten för det vilda är som bortblåst och hjärnan går in i ett ”error-mode” bara man får bilden. Det är alla kategorier av fotografer som tänker så här. Allt från professionella till turisten som ibland bara fotograferar med mobilen. Den mänskliga närvaron har gjort att en redan mycket oskygg älg har blivit ännu mer van med folk, skriver han på Facebook.

Han berättar också för Natursidan att han aldrig sett att älgen är aggressiv.

– Hur skulle den annars tåla att människor står i en ring runt den och fotograferar med sina mobiltelefoner, undrar han.

– Mitt hjärta är krossat på flera vis. Först och främst att älgen skall avlivas men för att vi människor är som vi är. Vi har själva lagt grunden för detta skyddsjaktsbeslut även om jag tycker det är fel. Jag har personligen aldrig upplevt älgen som hotfull vid något tillfälle men jag har aldrig uppfört mig närgånget eller på annat vis olämpligt mot älgen.

Uppdaterat: Enligt P4 Värmland har polisen gett skyddsjaktsuppdraget till Tväruds jaktlag, men de kommer framför allt att försöka med andra åtgärder, så som att skrämma bort den från bebyggt område.

Kommunalrådet i Eda säger till P4 Värmland att han inte vill att älgen ska skjutas. Han har startat en namninsamling för att protestera mot beslutet och anser inte att älgen har ett onormalt beteende som polisen hävdar:
– Nej, älgen agerar som en älg ska. Man får helt enkelt låta bli att provocera den så går det jättebra, säger Hans Nilsson till P4 Värmland.