Pakistan tillåter nu återigen jakt på den hotade kragtrappen

För folket i Pakistan har det länge varit förbjudet att jaga den hotade kragtrappen, men myndigheterna har sålt speciallicenser till rika saudiska shejker, som anser att köttet ökar lusten. I höstas förbjöd Pakistans högsta domstol även denna jakt. Efter påtryckningar från landets regering är det nu åter tillåtet med jakten.

De senaste åren har välbärgade jaktlag från persiska viken köpt specialtillstånd att jaga den hotade kragtrappen med hjälp av tränade falkar. När domstolen förbjöd dessa tillstånd i höstas blev Pakistans regeringen orolig och argumenterade för att rika jägare från Mellanöstern stod för investeringar i outvecklade delar av jaktområdena och att ett förbud skulle påverka Pakistans relationer med Mellanösterns länder. Högsta domstolen har nu ändrat sitt beslut och ska tillåta ”hållbar” jakt på den hotade kragtrappen.

Sammanlagt beräknas det finnas färre än 97 000 kragtrappar kvar i världen. 2000 kragtrappar sköts av ett enda jaktlag 2014.

Enligt The Guardian är Pakistan beroende av Saudiarabiens goda anseende då många pakistanier är gästarbetare på den arabiska halvön. Shejkernas VIP-gäster anser att jakten är tradition och dessutom att kragtrappens kött är ett afrodisiakum som ska öka lusten.

– Finns det någon löjligare anledning att döda ett djur? Om det är olagligt för pakistanier att döda dessa fåglar, varför ska arabiska shejker tillåtas göra det? frågar sig miljöaktivisten Naeem Sadiq.

Kragtrappen är nära släkting till ökentrappen, som dock lever väster om Sinaihalvön.

Källor: BBCAl Arabiya och The Guardian