Gå till innehållet

Över 100 år sedan sist: Vithövdad havsörn häckar i New York

Vithövdad havsörn. Foto: Yathin S Krishnappa via Wikimedia

Vithövdad havsörn. Foto: Yathin S Krishnappa via Wikimedia

Ett vithövdad havsörnspar har byggt bo i New York. Det är första gången på minst 100 år som USA:s nationalfågel häckar i staden.

Den vithövdade havsörnen har haft en liknande populationsutveckling som havsörnen i Sverige. På 1970-talet var den nästan utrotad av DDT och andra bekämpningsmedel, men efter att dessa ämnen förbjöds har arten sakta återhämtat sig och är nu allt mer spridd över hela landet.

I takt med att de blir fler kommer de också söka sig in till städer. Enligt den Bronx-baerade ornitologen Bob DeCandido utgör städer ofta utmärkta livsmiljöer för vilda djur.

Flera andra rovfåglar har också valt att häcka i New York för att ta del av utbudet av bland annat duvor och råttor. Pilgrimsfalk, sparvfalk och rödstjärtad vråk häckar på byggnader på Manhattan och vid Central Park häckar sedan 1990 en rödstjärtad vråk som kallas Pale Male (“blek hane”). Denna individ blev vida berömd och det har gjorts en dokumentär och inte mindre än tre barnböcker om honom. Han har dessutom en egen webbplats som ständigt uppdateras.

I Brooklyn och Queens finns även fiskgjuse, cooperhök och tre olika sorters ugglor.

Källa: Audubon

Mer att läsa