Gå till innehållet

Över 10 000 kr i böter för svensk korallsmugglare

Korallrev utanför Indonesien. Foto: Fabian Lambeck, CC BY-SA 4.0

Tullen slog till mot en man som försökte smuggla in 19 internationellt skyddade koraller. Han har nu dömts till böter på 10 800 kronor.

Mannen hade med sig de 19 fredade korallerna från en resa till Vietnam, men avslöjades i tullen på Landvetters flygplats i vintras. Nu har han dömts till 40 dagsböter på totalt 10 800 kronor för olovlig införsel.

LÄS ÄVEN: • Allt fler svenskar köper souvenirer av utrotningshotade djur

Att svenskar smugglar in souvenirer gjorda av bland annat elfenben, tigerdelar och noshörningshorn är inte så ovanligt och det har ökat de senaste åren enligt en undersökning från Världsnaturfonden. Mellan åren 2014 och 2016 ökade andelen som köper med sig souvenirer från hotade vilda djur från 26 till 33 procent enligt undersökningen.

I svaren framkom också att 33 procent av de tillfrågade sett elfenben till salu på semesterresan, 12 procent kan tänka sig att äta på en bush meat-restaurang, 7 procent kan tänka sig att smaka tigerkött eller tigervin, 6 procent att smaka elefantkött och 4 procent att smaka en produkt av noshörningshorn. Var tionde svensk kan dessutom tänka sig att köpa med sig souvenirer av elfenben, tigerdelar eller noshörningshorn från en semesterresa.

Källor: WWF och P4 Jönköping

Mer att läsa