Gå till innehållet

Nytt projekt vill sprida fjärilsrestauranger i skolor

Fjärilsrestaurangen hos Refarm Linné. Foto: Gösta Skoglund

I Kronobergs läns förskolor finns ett stort intresse för att se till att även fjärilar och pollinatörer får mat. Föreningen Refarm Linné har satt upp ambitiösa mål för fjärilsrestaurangerna som ska invigas på Biologiska mångfaldens dag 22 maj.

Idén föddes vid ett hål i asfalten utanför organisationen Refarm Linnés kontor i Växjö. 2019 skapades en fjärilsrestaurang i hålet istället för att laga asfalten. Samtidigt började planer på att sprida idén ta form. Kanske kunde stadens eller till och med länets förskolor göra något liknande?

Gösta Skoglund, verksamhetsutvecklare vid Refarm Linné, tog kontakt med KRAV och den regionala Naturskyddsföreningen, länets övriga kommuner, Länsstyrelsen och förskolor i området. Han fick snabbt ett bra gensvar, kanske delvis för att han länge jobbat med liknande frågor i området. I 15 år har han jobbat för Refarm Linné och tidigare framför allt fokuserat på hållbar matproduktion och lärt unga ekokockar att laga vegetarisk och hållbar mat.

I det nya projektet flyttas fokus något till steget innan matproduktionen: pollinatörerna. En tredjedel av den mat vi äter är trots allt beroende av pollinatörer och många av de vilda pollinatörerna är mer eller mindre hotade.

Just nu är projektet inne i en fas där det samlas in fakta, diskuteras med rektorer och tas fram material. Bland annat en enkel manual för skolorna att följa. Dessutom skrivs det några sagor för att ytterligare inspirera barn och lärare att engagera sig.

– Vårt uppdrag är också att koppla samman intresserade på skolorna och se till förskolelärare får träffas och inspirera varandra, berättar Gösta.

Gösta har själv lång erfarenhet av skolvärlden. Han tog lärarexamen 1964 och berättar att han sedan dess även varit medlem i Naturskyddsföreningen. Nu har han hunnit fylla 80 år och säger att han “försöker lugna ned sig”, men än så länge fortsätter han att engagera sig och det verkar ge ringar på vattnet. Hittills har 18 förskolor anmält intresse och Refarm Linné har beviljats medel från länsstyrelsens naturvårdsenhet för att fortsätta driva projektet och skala upp det. På länsnivå eller kanske till och med större än så.

– Målet är att alla kommuner i Kronobergs län och minst var tredje förskola ska engagera sig och att fjärilsrestaurangerna ska invigas på Biologiska mångfaldens dag 22 maj, berättar Gösta.

Mer information om projektet finns på Refarm Linnés webbplats

Mer att läsa