Gå till innehållet

Nya fiskekvoter för Östersjön: “En katastrof”

EUs fiskeministrar beslutade idag att gå emot råd från forskare och fiskeexperter och godkänna fiske på över 95 000 ton strömming i Östersjön under 2024. WWF kallar beslutet "en katastrof".

– Ett fiskeuttag på den här nivån leder till en ökad försämring av det känsliga ekosystemet och dess fiskbestånd. Det är ett missat tillfälle att ge Östersjön möjlighet till återhämtning, säger Inger Melander, expert fiske och marknad på WWF.

EUs fiskeministrars beslut innebär en relativt kraftig minskning av fisket efter strömming i centrala Östersjön (-43 procent) och sill i Bottniska viken (-31 procent) jämfört med i fjol. Sammanlagt godkänns dock fiske på över 95 000 ton strömming och sill vilket kan jämföras med EU-kommissionens förslag som var att fisket på strömming i Bottniska viken och egentliga Östersjön skulle stoppas helt.

Kraftigt minskat bestånd

Beslutet ska också ses i ljuset av att ungefär 92 procent av strömmingen försvunnit de senaste 40 åren, enligt en studie från SLU.

– Det kommer att krävas åtgärder flera år i rad för att strömmingsbestånden ska återhämta sig. Enligt ICES så räcker det inte med bara ett tillfälligt fiskestopp för att bestånden ska nå upp över satta biologiska gränsvärden, säger Inger Melander.

I Fiskguiden 2023 rekommenderade WWF att man låter bli att äta strömming från Östersjön.

90 procent blir fiskmjöl till kött- och pälsindustrin

Sillen i Östersjön blir nästan uteslutande foder till kött- och pälsindustrin.

90 procent av den sill som fiskas i Östersjön mals ned till fiskmjöl och körs till laxodlingar, minkfarmar och kycklingproduktion. Endast tio procent blir föda för människor. Det rapporterar Baltic Waters med uppgifter från Havs- och Vattenmyndigheten. Det är industrifisket som står för mer än 90 procent av den svenska fångsten av sill.

Läs även

Fiskguiden 2023: Rött ljus för strömming och fler torskbestånd
Nästan hälften av Sveriges trålning sker innanför trålgränsen
Omfattande och välkänt fusk i fisket tillåts fortsätta
Krisen för strömming bekräftad i ny studie

Källor: WWF

Mer att läsa