Gå till innehållet

Ny ungdomsrörelse blockerar fossilbränsle­transporter

För andra veckan i rad blockerar ungdomar i rörelsen "Ta tillbaka framtiden" fossiltransporter.

Med aktionerna vill Ta tillbaka framtiden sätta fingret på hur orimligt det är att fossilindustrin tillåts fortsätta som tidigare och “att “bränna ungas chanser till en värdig framtid”.

– Fossilindustrin hotar ungas liv, dödar människor och förstör vår värld. Självklart stoppar vi fossila bränslen – vi är unga människor som vill leva och drömma, säger Irma Kjellström som deltar i blockaden.

Under veckan 3-7 april 2023 genomförde rörelsen blockader av fossila bränsletransporter varje dag. Idag, den 11 april, är ungdomarna, som kommer från hela landet, på plats vid in- och utfarten till en bränsleterminal i hamnen i Göteborg. Där har flera tankbilar med fossila bränslen stoppats. Polisen är på plats, men Ta tillbaka framtiden kommenterar det med att de “kommer att sitta kvar. Vi kan inte vänta på att någon annan ska stoppa fossilindustrins dödliga verksamhet“.

– I en tid av växande ensamhet, oro i världen och eskalerande klimatkris är ett fredligt motstånd mot fossilindustrin vårt bästa alternativ. Vi tänker sätta oss upp mot det som förstör vår framtid och skapa den tillvaro och gemenskap vi behöver just nu, säger Alma Laudon, presstalesperson för Ta tillbaka framtiden.

Fakta: Ta tillbaka framtiden

Ungdomsrörelsen lanserades den 1 mars 2023 och beskriver sig som en “hoppfull radikal gemenskap, av och för unga mellan 12-30 år”. De har som mål att “göra fredligt motstånd mot det som driver klimatkrisen, bygga gemenskap och skapa hopp för unga”.

Läs mer på Tatillbakaframtiden.se

Läs även

Sverige ökar importen av fossilgas från Ryssland 2023
Coronabidrag gynnar fossilindustrin
415 stora investerare: Sluta ge bidrag till fossilindustrin och tiodubbla CO2-skatt
20 organisationer: Förbjud fossilreklam inom EU

Källa: Pressmeddelande från Ta tillbaka framtiden

Mer att läsa