Ny trend bland rika: bassäng med hajar i hemmet

Leopardhaj, en art som återfinns i en del rika amerikaners hem. Foto: Mfield, Matthew Field, www.photography.mattfield.comOwn work, CC BY-SA 3.0, Link

Wall Street Journal har gjort ett relativt okritiskt reportage om den nya trenden hos förmögna amerikaner att bygga bassänger i sina hem och fylla dem med hajar.

Tidningen kallar hajar ”ett nytt måste för lyxiga hem” och berättar om hur rika personer i USA installerar stora akvariuer som kan kosta flera miljoner kronor. Därefter köps även hajar in från akvarium eller företag som specialiserat sig på att bygga stora bassänger i folks hem. Hajarna kan kosta tiotusentals kronor styck och ytterligare tusentals kronor i månaden för mat.

Företaget Acrylic Tank Manufacturing i Las Vegas bygger ungefär 20 hajbassänger om året i privata hem. Vissa rymmer över 50 000 liter vatten.

Joe Caparatta, ägare till Manhattan Aquariums and Unique Corals, säger till tidningen:
– Hajen är det mest fruktade djuret i vattnet. Att äga en som husdjur sätter dig över det.

Artikeln berättar om åtskilliga incidenter där ägarna till bassängerna råkat döda sina hajar, tvingats ta bort dem för att de uppvisar stressymptom eller hör av sig till akvarier när de köpt små (unga) hajar som sedan växt sig stora som vuxna. Alla hajbassängägare känner inte heller till att vissa hajar kan bli 40 år gamla.

Mats Forslund, expert på handel med hotade arter på Världsnaturfonden WWF, berättar att så länge inte hajarterna är CITES-listade, så att det gäller särskilda regler för att handla med dem, så finns det inga hinder för att ha hajar i ett akvarium i privata hem.

– Hajar finns i akvarier över hela världen. Men då är det framför allt i större akvarier i offentliga miljöer. Jag kan inte uttala mig om hur utbrett det är hos privatpersoner. Ett visst antal hajarter kräver tillstånd för att få handla med. De flesta är tillåtna att ha i akvarium och det finns inga speciella regler för hajar i fångenskap, säger han.

Men hur är det med delfiner? Skulle det vara tillåtet att ha delfiner i en bassäng i ett privat hem eller görs det någon skillnad mot hajar?
– Delfiner kräver helt andra utrymmen och de är dessutom CITES-listade så att det krävs tillstånd för att ha dem. Det är nog inte aktuellt för privatpersoner utan snarare något som framför allt finns i djurparker.

77 procent av världens hajar och rockor är rödlistade.

Källa: Wall Street Journal