Gå till innehållet

Ny stor satsning på afrikansk forskning om apor

Gorilla i nationalparken Virunga. Foto: LuAnne Cadd. Licensierad under CC BY-SA 3.0 via Commons.

I slutet av juli startades African Primatological Society (APS) (afrikanska primatologakademin). Det är en ny satsning på afrikanska forskare som ska stärka kunskaperna och möjligheterna att skydda de många hotade arter apor som lever i världsdelen. Det rapporterar Nature.

Målet med APS är att säkra långsiktiga satsningar på att forska om och skydda Afrikas ungefär 200 arter apor (103 av dem lever på Madagaskar). 37 procent av dem är i dagsläget utrotningshotade och på Madagaskar är hela 87 procent av arterna hotade. Mycket beroende på skogsskövling, storskaligt jordbruk och alltför intensiv jakt på så kallat bushmeat.

LÄS ÄVEN: • Vi utrotar våra närmaste släktingar – 60% av världens primater hotas

För att försöka motverka den här utvecklingen ska det bland annat tränas upp en generation av primatforskare.

Anledningen till satsningen är att alltför få forskningsprojekt om apor i dagsläget drivs av afrikaner och att de alltför ofta är för kortvariga för att göra så stor skillnad, enligt Inaoyom Imong, chef för Cross River Gorilla Landscape Project i Nigeria.

Med fler afrikaner inblandade har projekten större chans att bli långsiktiga, starkare och mer hållbara. Det är en utveckling som redan pågår och den är framgångsrik, menar Inza Koné, forskare för Swiss Centre for Scientific Research i Abidjan, Elfenbenskusten. Lokalsamhällen och myndigheter är mer öppna mot projekt som även involverar afrikaner. Dessutom menar han att det blir mer kostnadseffektivt.

APS-kongresserna kommer från och med nu vara årliga. Den första lockade ungefär 100 afrikanska primatologer.

Källa: Nature

Mer att läsa