Gå till innehållet

Ny grodart med “pråliga röda lår” upptäckt

Den nyupptäckta rödbenade horngrodan (Red-thighed Horned Frog, Megophrys rubrimera). Foto: Jodi Rowley, Australian Museum 

Det är en ny art horngroda som upptäckts i norra Vietnam och södra Kina av ett team från Australian Museum. Det har nu upptäckts över 70 nya groddjur i Vietnam de senaste tolv åren. 

Groddjuren hör till världens mest hotade djurgrupper. Nästan varannan art är utrotningshotad. Samtidigt vet vi fortfarande väldigt lite om dem. Det har till exempel hittats över 70 arter groddjur i Vietnam de senaste tolv åren.

Det senaste nya fyndet är den rödbenta horngrodan (Red-thighed Horned Frog, Megophrys rubrimera). Den lever i en fuktig bergskedja mellan Vietnam och Kina där det lever ungefär 80 olika grodarter. Efter att ha analyserat dess läte och DNA kunde det konstateras att det var en ny art för vetenskapen.

LÄS ÄVEN: • En ny art hittas i snitt varannan dag i Amazonas

Det är inte mycket som är känt om den nya grodartens levnadssätt, men teamet som hittade den vet att misstänker att den, liksom många andra arter i området är hotad eftersom det avverkas mycket skogar i området för att omvandlas till jordbruksmark. När arten nu fått ett namn och internationell uppmärksamhet är förhoppningen att det ska leda till ökad chans att området skyddas.

Källa: Australian Museum

Mer att läsa