Nepal firar ännu ett år utan tjuvjakt på noshörningar

Noshörning i Nepal. Foto: Johannes Rydström 

För femte gången sedan 2011 har Nepal haft 365 dagar i rad utan tjuvjakt på landets noshörningar. Det rapporterar WWF Nepal

– Nepal är troligen ett av de ledande länderna när det kommer till att visa upp resultat av arbete mot tjuvjakt. Lärdomen av den här framgången kan vara en bra resurs för länder som kämpar tillsammans mot tjuvjakten, säger Dr. Ghana S Gurung, representant för WWF Nepal.

De framgångsrika metoder som nämns är bland annat koordinerade nationella insatser, användning av nya metoder, starkt engagemang i lokala samhällen, effektiv brottsbekämpning och förstärkt skydd i och runt nationalparken Chitwan där 605 av landets 645 noshörningar lever.

LÄS ÄVEN: • Så har Nepal stoppat tjuvjakten

Tack vare det hårda arbetet har den lukrativa tjuvjakten begränsats till ett minimum. Den senaste noshörningen som sköts var 8 april 2017 och sedan 2011 har landet upplevt fem år helt utan tjuvjakt på landet noshörningar.

Arbetet mot tjuvjakt gynnar inte bara noshörningar, som ökat med ungefär 20 procent de senaste åren. Även områdets tigrar och andra djur klarar sig bättre när tjuvjakten hålls nere. År 2009 fanns det 121 tigrar i landet. Två år senare hade beståndet ökat till 198. I november 2017 inleddes en ny större räkning av landets tigrar.

Källa: WWF Nepal