Gå till innehållet

Naturupplevelsen: Istället för dubbelbeckasinspel – varg i Skåne

Vild varg i Finland. Foto: Fredrik Nilsson http://www.natursidan.se/fotografer/naturfotograf-fredrik-nilsson/

Vild varg i Finland. Foto: Fredrik Nilsson 

På torsdagskvällen åkte Klas Rosenkvist ut till markerna utanför Ängelholm med förhoppningen att få uppleva dubbelbeckasinspel. Istället fick han en upplevelse som han själv beskriver som “helt makalös!”.

Läs även: • Fler artiklar i vår serie Naturupplevelsen.

– Efter ett tag ser jag fem rådjur springa över fälten i full fart och ur en träddunge kanske 800 meter bort kommer det en varg! berättar Klas Rosenkvist.

Vargen fortsätter rakt mot honom. När den bara är 300 meter bort förflyttar sig Klas mot sin bil och vargen verkar få syn på honom. Den lägger sig då på fältet, men är fortfarande för det mesta synlig. En kompis till Klas anländer på platsen och får också se vargen.

– Vargen ligger kvar ungefär 15 minuter innan två rådjur har vågat sig fram igen. Då fortsätter vargen jakten i full fart österut bort från vårt håll och försvinner i skymningen.

Klas bedömer det som “ett riktigt rejält djur, troligen en ung hanne som är på vandring efter ett eget revir”. Det var första gången han såg en vild varg och han beskriver själv händelsen som:
– Helt makalöst! Naturen peakade där.

Flera personer har rapporterat om vargen i nordvästra Skåne till länsstyrelsen det senaste dygnet och den ska även ha setts under fredagsmorgonen. Enligt länsstyrelsen brukar ögonvittnesrapporter från allmänheten vara fel, men den här gången bedömde de att det var trovärdiga uppgifter. Nu vill länsstyrelsen informera allmänheten om att det rör sig varg i området.

– Om en ny varg syns samtidigt som fåren kommer ut, då känns det bra att man är medveten om att det kan finnas en ökad risk och att man exempelvis ser över sina stängsel, säger Nils Carlsson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen till SVT Helsingborg.

Läs mer

Mer att läsa