Gå till innehållet

Naturupplevelsen: Prisbelönt bild efter 20 000 försök

Pål Hermansen är en av Nordens mest meriterade naturfotografer. Han har bland annat gett ut 23 böcker och vunnit European Nature Photographer of the Year tre gånger och Wildlife Photographer of the Year två gånger.

Hans senaste framgångar kommer bland annat från bilden här ovan på en nötskrika som anfalls av en sparvhök. Bilden har vunnit fototävlingar i USA, Tyskland och Storbritannien och tog Pål Hermansen fyra dagar och 20 000 försök att få till.

Han hade satt upp sitt gömsle i Dalen i Norge och börjat mata nötskrikor och andra fåglar när han märkte att ett par sparvhökar började kretsa kring platsen. Nötskrikorna är ängsliga, uppmärksamma och högljudda fåglar och de började skrika så fort sparvhökarna var i närheten. Även om inte sparvhökarna lyckades fånga någon nötskrika vid matningen så tog de med sina ungar som fick öva på att göra utfall mot kråkfåglarna. Medan ungfåglarna övade på sina attacker övade Pål på att fotografera dem.

I det här fotoögonblicket anfaller en vuxen sparvhök och Pål, som enbart följde nötskrikan med kameran började ta bilder så fort han ens kunde ana att attacken skulle komma. Resultatet blev till slut en prisvinnande skildring av en rovfågelsattack på ett byte som för det mesta är lite för stort.

Pål Hermansen är för övrigt ett bra exempel på hur man kan tjäna pengar på naturfoto. Den här bilden på en vattenvirvel vid vattenkraftverk har Pål sålt rättigheterna till för ungefär 550 000 kronor.

Se fler av Pål Hermansens bilder på Palhermansen.com

Läs mer:
Alla våra naturfotografer.
Fler prisbelönta naturbilder.
Fler artiklar i serien Naturupplevelsen.

Källa: Wildlife Photographer of the Year och VG

Mer att läsa