Gå till innehållet

Natur­­julkalendern 2023: Regina Wängdahl

I Naturjulkalendern presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.
Regina Wängdahl har alltid gillat foto, men det var för tio år sedan hon började intressera sig för djur- och naturfoto. 2023 rörde hon sig mest i närnaturen i Närke och fick bilder på flera av sina favoritfåglar.

• Fler av Reginas bilder kan ses på Instagram.

“Jag älskar att vara ute i skogen. Mest fotograferar jag dimmiga vyer och fåglar. Allra helst ugglor.

År 2022 hade jag mitt bästa fotoår någonsin, i år har det gått betydligt sämre. Har inte hunnit fotografera lika mycket som jag brukar och inte riktigt hittat vad jag letat efter heller. Vädret har varit rätt trist också. Det har varit väldigt få magiska morgnar, tyvärr.

Här kommer ändå fem favoriter från året som gått. Alla foton från året är tagna i Närke. Med två små barn har det inte blivit så många längre resor senaste åren. Fotar mest runt Askersund, Laxå och Örebro. 

Stjärtmes.
Just den här dagen i april hade jag bestämt mig för att försöka hitta stjärtmesar. Jag gick till en liten skogsdunge där jag sett dem flera gånger och till min lycka dök de upp! De hoppade runt bland träden och jag blev verkligen glad när jag tittade i kameran och såg fotot på den här rakt framifrån. Det är nog faktiskt mitt favoritfoto jag tagit på den underbara stjärtmesen.

Makaonfjäril
Makaonfjärilen är en favorit! Tyvärr ser man den inte alltför ofta. Men i år fick jag se den hela tre gånger i juni. När jag tog det här fotot var jag katt- och blomvakt hos grannen. Jag stod och vattnade när jag såg något stort fladdra till i ögonvrån. En makaonfjäril! Jag släppte vattenkannan och sprang hem efter kameran. Väl tillbaka syntes den inte till så jag letade en lång stund. Plötsligt dök den upp igen och jag hann fotografera den ordentligt. Fick några av mina bästa foton någonsin på den vackra fjärilen. Väldigt glad över att jag sprang hem efter kameran.

Skäggdopping
Skäggdoppingar ligger mig varmt om hjärtat. Så vackra och roliga att studera. Jag började följa några olika par tidigt i våras under parningsdansen. Senare när ungarna kom ville jag försöka få några foton på dem när de åker på mammans rygg. Tidigare har jag bara lyckats fota en unge på ryggen. Men det här paret hade tre småttingar! Pappan kom med småfiskar och matade dem. Ibland var fiskarna förstora och föräldrarna fick själva äta upp dem. Det var inte lätt att få till ett foto där både mamman och alla ungarna ”såg bra ut”. Alltid var det någon som vände bort huvudet men 232 foton senare hade jag i alla fall det här fotot som jag gillar.

Lång exponering
Den här bäcken passerar jag flera gånger i veckan under mina löpturer. Det är vanligtvis en väldigt liten skogsbäck. Ibland är det knappt något vatten alls i den. Allt regn som kom i augusti gjorde dock att det bara forsade fram i skogen! Så jag bestämde mig för att åka dit och ta några långa exponeringar. Jag hade tur att solen tittade fram.

Sidensvans
Varje år i oktober håller jag utkik efter sidensvansarna. De drar runt i flock och äter mängder med bär! I år var det grått och regnigt när de anlände men lika glad var jag ändå. Jag fick ett gäng foton av denna rätt orädda fågel. Det fotot jag fastnade för mest var detta. Mycket tack vare de härliga gula höstlöven och sedan sidensvansens frisyr som jag tycker var lite extra fin här.

God jul och ett Gott Nytt fotoår! 

Mer att läsa