Gå till innehållet

Natur­­julkalendern 2023: Josefin Nilsson

I Naturjulkalendern presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.
Josefin Nilsson är biolog, journalist och fotograf. Hon är medlem i Naturfotograferna och PhotoNatura. Ibland deltar hon som reporter i Naturmorgon i Sveriges Radio.

• Fler av Josefins bilder finns på Josefinnilssonphotography.com och Instagram.

“Minns du vårens sång? Hur grönskan bäddade ängen till en säng fylld av drömmar? Minns du fröna som seglade iväg i sommaren? Hur vi såg dem försvinna vid horisonten på sin väg mot en ny blomstrande tid? 

Så här års är det lätt att längtan far iväg likt sommarens frön. Att den färdas genom mörka månader till ljumma kvällar med fågelsång eller till en sommarmorgon vid havet. I somras fick jag dela med mig av mina landskapsbilder från just kust och sjö i Fotosidan magasin. Mina bilder från året tar mig tillbaka till årets ögonblick. Jag minns ljudet av en ekorres snabba steg mot grenarna. Ekorrar kommunicerar både med läten och med stampningar. Det är alltid ljuvligt att fotografera ekorrar. De är akrobater som tar hjälp av sin svans för att hålla balansen. 

Mina bilder tar mig också tillbaka till en sommardag där en ung stenskvätta satt och klippte med sin stjärt. Just stenskvättan är en art som är vanlig på Öland. Jag har i år fortsatt föreläsa om Öland i Carl von Linnés fotspår. Det är ett föredrag om hur Öland såg ut då och hur det ser ut nu. Det är ett föredrag om mångfald och om förundran. Linné brukade säga ”förundras över allt – även det vardagliga”. De orden sammanfattar min kärlek till naturen. Det är med det perspektivet jag tar mig an naturfotografi. 

Mina bilder från året tar mig genom kontrasternas år. Från en vit vår till en torr juni. Från en blöt sommar till en rekordvarm höst. Forskning från IPCC visar att så hög som medeltemperaturen varit de senaste tio åren har den troligen inte varit på 125 000 år. Klimatet är i förändring och många arter är hotade. Det märks. Naturen bär på många lösningar till miljöproblemen. Satsningar som görs på naturvård gör skillnad. Forskare på SLU och Linköpings universitet berättar om hur träd kan minska negativa effekter av både extremvärme och översvämningar. En internationell studie visar att artrika gräsmarker är bättre på att lagra kol än mer artfattiga gräsmarker. En tredje studie visar hur ett fiskeförbud motverkade övergödning, ökade antalet större fiskar och skapade ekosystem som fungerade bättre. 

Jag hoppas att du haft ett fint år och önskar dig ett riktigt gott nytt år fyllt av fina naturupplevelser!”

Mer att läsa