Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2022: Tomas Lundquist

Naturjulkalendern 2022 presenteras varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Tomas Lundquist är bosatt i Nacka utanför Stockholm. Hans naturintresse började med ornitologi på 80-talet men sen 20 år tillbaka är det framförallt kameran som leder till motiven. Utöver fåglar,  blir det en hel del bilder på däggdjur, fjärilar och växter. Motiven finns ofta i stockholmstrakten, eller på Gotland, där familjen har ett litet torp. Medlem i föreningen Naturfotograferna/N sedan 2013.

Se fler bilder av Tomas bilder på tomaslundquist.com, Facebook och Instagram.

“Fotoåret 2022 har varit ett aktivt år utan några längre resor eller storartade projekt. Fokus har legat på naturen hemmavid eller på Gotland. Jag brukar göra någon längre resa i Sverige eller till utlandet varje år men just detta år blev det inte så. Det har inte varit negativt, snarare tvärtom! Att komma ut i vår närnatur och finna det som finns runt knuten är oftast väldigt givande! Med dryga 100 fotodagar under året hittills, blir det här bara ett litet axplock med bilder nedan.

Under januari-februari blev det åtskilliga besök ute på Ingarö, där en lappuggla höll till i ett fint område. Under totalt tolv besök i området, lyckades jag se ugglan vid två tillfällen. Ugglan hittade bra med mat så förhoppningsvis gick det bra för den även under senvintern/våren. Bilden nedan är tagen i skymningen 19 februari.

Under mars-april gjorde jag ett litet projekt med foto av de fyra doppingarter som häckar i Stockholmstrakten. Det blev många fotodagar, framförallt i Nacka och Bromma där tre av arterna finns regelbudet. Fördelen med perioden mars/april är att solen inte står så högt och man har chans till riktiga bakslag i vädret, vilket alltid är spännande. Hela projektet gick riktigt bra! Nedan en skäggdopping från Kyrksjön, Bromma 13 april. Från bryggan i söder kan man få spännande motljus under morgontimmarna. 

Under juni månad vandrade jag väldigt många mil i skogar i Stockholmstrakten, på jakt efter den lilla växten linnea. Både norr och söder om Stockholms län är det på vissa ställen en relativt vanlig art men icke i Stockholm! Jag lyckades till slut hitta några enstaka exemplar i Tyresta nationalpark. Bilden nedan är tagen 22 juni.

Apollofjärilen är nog min favoritfjäril. I Buttle på Gotland där vi är på somrarna kan de vissa år vara relativt talrika under juli månad och jag hade turen att hitta en som satt på en vädd precis utanför vårt hus en sen kväll. Bakgrunden är solens sista strålar som sipprar igenom en gles tallskog ca 50 meter bort. Bilden nedan är tagen 14 juli.

I oktober fanns det en nötkråka i en liten park i Enskede. Den mumsade frön ur kottar från parkens cembratallar. Det är alltid trevligt med nötkråkor. Det visade sig att även de lokala ekorrarna gillade fröna. Därför ägnade jag tid åt dem och lyckades fånga en på bild. Bilden är tagen 10 oktober.

Mer att läsa