Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2022: Marcus Westberg

Naturjulkalendern 2022 presenteras varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Marcus Westberg är en av Sveriges mest meriterade naturfotojournalister, vars bilder vunnit ett 20-tal internationella utmärkelser och publicerats i tidskrifter som New York Times, GEO, BBC Wildlife Magazine, the Guardian, bioGraphic och Washington Post Magazine. Han arbetar främst med naturvårdsfrågor i Afrika, men dokumenterar även kalhyggesbruket i Sverige samt skriver reportage åt Resemagasinet Vagabond.

Se fler av Marcus bilder på webbplatsen marcuswestberg.photo och på Instagram.

En surikatmamma försöker svepa in alla sina fem ungar i sin famn när det börjar närma sig solnedgången i Kalahariöknen.

“2022 var ett fullspäckat år med mer än ett dussin uppdrag i Afrika och Asien, plus mitt fortsatta engagemang med att dokumentera kalhyggesbruket i Sverige – något ni bland annat kan läsa om i novembernumret av Sveriges Natur.

Ett av oändligt många kalhyggen i Norrbotten.

I Malawi var jag med och fotade när 263 elefanter skulle flyttas mellan två nationalparker.

En familjegrupp elefanter sövs och lyfts in i lastbilar för att transporteras mellan Liwonde och Kasungu nationalparker i Malawi.

I Centralafrikanska Republiken var vi och pratade med sudanesiska nomader, och i Uzbekistan fotade jag det som finns kvar av vad som en gång var världens fjärde största sjö men nu nästan torkat bort.

Före och efter: ett foto visar hur det en gång såg ut i den forna fiskehamnen Muynuk, Uzbekistan, som idag ligger mer än tio mil från det som finns kvar av Aralsjön.

Från klimatförändringar i Svalbard till rangers i Sydafrika, via vandringar i Bhutan och ett besök till Afrikas största nationalpark i Algeriet, har 2022 varit både fantastiskt och förskräckligt, en blandning av påminnelser om den förstörelse vi åstadkommer och om de många fantastiska människorna som kämpar för att rädda det som finns kvar av världens vildmarker.”

En nyfiken valross i Svalbard.

Mer att läsa