Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2022: Jonas Classon

Naturjulkalendern 2022 presenteras varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Fågelfotografen Jonas Classon har vunnit flera internationella priser för sina bilder. De senaste åren har han uppmärksammats av bland annat brittiska The Times, Natural History Museum i London och den prestigefyllda tävlingen Wildlife Photographer of the Year, där han också prisats. Han har också vunnit förstapris i kategorin ’’djur i miljö’’ i  Siena International Photo Awards, en av världens största fototävlingar. Förra hösten släppte han sin andra bok tillsammans med författaren Anna Froster. ’’Lappuggla – Skogens dolda väsen’’ vann Publishingpriset 2022. Jonas är ambassadör för Canon och Focus Nordic.

Se fler bilder av Jonas på jonasclasson.se eller Instagram

”Jag kom igång senare än vanligt med fotograferandet året 2022. Utgivningen av boken Lappuggla – Skogens dolda väsen som släpptes i oktober 2021 fortlöpte långt in på det nya året. Det var en mycket spännande period där skogens doldis, lappugglan, fick ljus på sig. Men så befriande det var när jag äntligen fick packa in kameran i bilen och styra mot de blå Kilsbergen. Nere i dalen ligger sjön Tysslingen som på våren är en fantastisk plats där tusentals sångsvanar rastar under några intensiva veckor. Hit återkommer jag år efter år för att försöka utveckla mitt fotograferande. Det är effektivt att återkomma ofta till samma plats för att försöka se på motiven med nya ögon, istället för att bara besöka nya platser hela tiden. Det har gjort mig till en bättre fotograf.

En ensam sångsvan vrider upp sig mot vinden inför landning. Jag panorerade med 1/20s för att fånga farten. Det blir ingen riktig vår utan att ha spenderat några morgnar vid naturens teater.

Några dagar senare skulle jag välkomna en stor grupp fotografer till Tysslingen för att leda en workshop, men tyvärr så lämnade svanarna området rekordtidigt och sjön gapade tom dagen före kursstart. Efter några intensiva timmar hade vi lyckats lösa boende, mat och transfer för hela gruppen och flyttade därmed workshopen till Hornborgasjön. Det blev stor succé och vi möttes av ett skådespel utöver det vanliga. Den första morgonen flämtade tusentals tranor in över sjön från sina nattkvarter samtidigt som solen färgade himlen rosa. Jag fokuserade på ’’hela bilden’’ och gjorde mitt yttersta för att försöka skildra skådespelet i sin helhet. Jag tror dock att man måste ha varit på plats den där morgonen för att på riktigt förstå. 

Tidig morgon vid trandansen i Hornborgasjön. Omkring 12 000 tranor kom inflygande denna morgon. I vår leder jag en ny workshop där.

I juni gjorde jag en rekresa till Englands och kanske en av Europas bästa platser för fågelfotografering. Under några intensiva dagar utforskade jag de dramatiska landskapen vid Bempton Cliffs, som är hem till över en halv miljon sjöfåglar. Det var otroligt mäktigt att sitta på kanten, över hundra meter över havet, samtidigt som havssulor kom inflygande mot de branta klipporna. Jag hade också turen att få fotografera svartbrynad albatross som kom på oväntat besök.

Dramatiska landskap väntade på Bempton Cliffs. På en klippavsats häckade hundratals havssulor. När vinden låg rätt flög de förbi alldeles framför näsan. Men man får hålla hårt i kameran – det är 120 meter ned till vattnet.

Nästa expedition tog mig till Indiens våtmarker. Närmare bestämt Keoladeo Ghana National Park, men inte utan ett snabbstopp vid Taj Mahal i Agra. Jag har varit där många gånger förut men det är svårt att inte träffas i hjärtat av detta underverk. Detta besök blev dock extra minnesvärt. Det som började som ett lätt duggregn övergick snart till det kraftigaste oktoberregnet i Indien sedan 1966. Plötsligt vadade vi med vatten upp till smalbenen och tog skydd så gott det gick när blixtarna började lysa upp den vita marmorn. 

Drömläge i Keoladeo. Två indiska ibisstorkar på morgonpromenad i lunden. Jag låg platt på mage redo med Canon EOS R5 + RF 400mm f/2.8 + 2X extender. Jag höll andan när dimman lättade i bakgrunden samtidigt som solens första strålar silade in mellan träden och träffade deras karaktäristiska nyllen. Vilken plats, vilka fåglar, vilken morgon!

De första dagarna efter regnet var aktiviteten på fåglarna som väntat låg. Men när solen väl trängde sig igenom molnen fick parken nytt liv igen och jag påmindes om varför jag inte kan hålla mig borta från denna plats.

Slaguggla i vinterskrud. Här har jag använt mig av snöbeklädda träd i förgrunden för att ge en mjuk inramning till motivet.

Sverige på vintern är fantastiskt. Lugnet i de tysta skogarna är en perfekt plats för återhämtning. Hit kommer jag att återvända många gånger under vinterhalvåret för att ladda ny energi inför våren, när svanarna åter kommer trumpetandes över bergen.”

Mer att läsa