Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2022: Gunilla Falk

Naturjulkalendern 2022 presenteras varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Naturfotograf Gunilla Falk, 69 år och pensionär. Fotar mest lokalt i närområdet. Bor i Luvos, 5 mil väster om Jokkmokk tillsammans med sin man Gunnar. Pärlälven flyter fram nedanför gården och fjället Jarre vakar på andra sidan älven. Vandrar gärna i reservatet Pärlälvens fjällurskog (7-milaskogen), naturligtvis med kamerautrustning.

Se fler av Gunillas bilder på Facebook och Instagram.

“Jag tillbringar många timmar vid fågelmatningen, inte bara för att fota, utan också för att studera fåglarnas beteende, mycket intressant!
Den fågel jag väljer att visa här är Tallbiten.
Den hittar man säkrast i Norrlands barrskogar, den är för det mesta en stannfågel. Den kommer in till fågelmatningen i flock då och då. Hanen är vackert rosenröd, honan grågul.
Fågeln är mycket trygg och orädd, därför kan den nästan kännas lite “dum”, därav öknamnet dumsnut, Mycket rolig att fota!

Tallbit (Pinicola enucleator)

Renar finns det gott om här uppe, det blir mest att fota från bil. Men bilden jag visar är faktiskt tagen till fots under ett fotouppdrag, nyfiken som bara den kom den närmare och närmare, och jag fick en intressant bild av den.

Nyfiken ren

Det är spännande att fota naturfenomen. Dimbåge uppstår i små moln- eller dimdroppar (0,02 mm) till skillnad mot regnbåge som uppstår i regndroppar (2-3 mm).
För att fånga den får man gå upp tidig morgon med dimma, med den låga solen i ryggen kan man fånga fenomenet.

Dimbåge

Höjdpunkten på naturåret är för mig att en av mina bilder (“Vintermagi”) blivit frimärke. En bild på Pärlälven med månsken och snötäckta stenar i vattnet. Känns fantastiskt att Luvos och Pärlälven nu finns som frimärke.

Frimärke Luvos Pärlälven

Här i norr har vi upplevt en konstig höst/vinter så här långt. Medan snökaos rått söderut, har vi just ingen snö, men ganska kallt.
Då kan naturens broderi uppstå… isrosor. De bildas av fukt som letar sig genom isen. På en liten droppe kan det kondenserar mer vattenånga och så fryser det eftersom. Tusentals isrosor blomstrade på Pärlälven.

Tusentals isrosor på Pärlälven

Ha nu en trevlig Jul alla naturvänner / Gunilla”

Mer att läsa